Soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan zencefil ve tarçın kokusu tüm evi sardı. Bu dönemde sürekli yaptığım Zencefilli Kurabiye, benim için yemesi en keyifli kurabiyelerden biridir; her zamanki gibi yanında bir bardak sıcak çay ile. Zencefilli kurabiye, yani bizde bile bilinen adı ile Gingerman, hem görüntü olarak oldukça albenili, hem de lezzet olarak çok farklı.

Bu sene zencefilli kurabiyeleri Peggy Porschen’in tarifinden kendime uyarlayarak yaptım.
Zencefilli Kurabiye (Gingerman) için Gerekli Malzemeler
- 250 gr. toz şeker
- 250 gr. tereyağı
- 5 yemek kaşığı pekmez
- 2 yemek kaşığı toz zencefil
- 2 yemek kaşığı tarçın
- 1 çay kaşığı karbonat
- 500 gr. un
- 3 yemek kaşığı su
- Bir ölçü Royal Icing kreması (Royal Icing Kreması tarifi için tıklayın)

Zencefilli Kurabiye (Gingerman) Yapım Aşamaları
Pekmez, şeker, su, zencefil ve tarçını bir tencereye koyun ve ocakta karıştırarak pişirin. Ocaktan indirdikten sonra, tereyağını ekleyin ve karıştırın. Şimdi karbonatı ekleme sırası geldi; tereyağı harcın içinde eridikten sonra karbonatı ekleyin. Karbonat hafif kabarırsa sizi şaşırtmasın, sadece biraz dikkat edin.
Hazırladığınız bu baharatlı karışımın soğuması için biraz bekleyin. Karışım soğuduktan sonra, unu ekleyin ve yoğurun. Aşırı yoğurmanıza gerek yok, elde ettiğiniz hamuru streç bir filme sarıp yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin. Bu süreyi aşmamaya dikkat edin. Eğer daha fazla bekletirseniz, aşırı sert bir hamur olup çalışırken sizi çok yorabilir 🙂

Un serpilmiş bir yüzeyde dinlenmiş hamuru yaklaşık 5mm kalınlığında açın. Kurabiye kalıplarınız ile hamurları keserek tepsiye dizin. Tepsiyi tekrar buzdolabına koyun ve en az 15-20 dakika kadar bekletin.
Zencefilli kurabiyeler buzdolabında beklerken fırını 200 dereceye ısıtın. Önceden ısıtılmış fırında, kenarları hafif kızarıncaya kadar (yaklaşık 10-15 dakika) kurabiyeleri pişirin.

Zencefilli Kurabiyeler piştikten sonra fırından çıkararak soğumaya bırakın. Fırından ilk çıktıklarında oldukça yumuşak olan bu kurabiyeleri tam olarak soğumadan tepsiden kaldırmamaya dikkat edin; aksi halde şekilleri bozulabilir.

Zencefilli kurabiyeler, tamamen soğuduktan sonra süslemeye hazır hale gelir. Süslemede kullanmak için Royal Icing tarifine buradan ulaşabilirsiniz. Bazılarını süsleme yapmadan da gayet keyifle yiyebileceğiniz, tasarım sizin hayal gücünüze kalmış.
Sizin evi de zencefilli kurabiye kokusu sardı değil mi? Mis gibi bu kokunun ve kurabiyelerinizin tadını çıkarmanız dilerim. Hepsini bitirmeyin, sevdiklerinize hediye etmek için biraz ayırmayı unutmayın 🙂
Afiyet Olsun.