Geçen gün canım yeşil mercimekli bulgur pilavı çekti, mutfağa girip soğanı, bulguru tezgaha çıkardım, amma velakin yeşil mercimeği bulamadım! Oysaki bizim evde her daim yeşil mercimek bulunurdu, hatta yeşil mercimek yoksa eğer, illaki kara mercimek olurdu! bari, kara mercimekle yapayım derkeen; o da yook… Evde mercimek namına hiiç bir şey kalmamış. O gün mercimekli pilav yerine ne yaptım hatırlamıyorum ama ertesi gün ilk işim markete gidip mercimek almak oldu. Aldım almasına ama hemen yapamadım pilavı, kısmet de bu güneymiş…
Çocukken bizim evde mercimekli pilav ne zaman pişse ertesi gün de mutlaka sütlü pilav yapılırdı, sizin anneniz de sütlü pilav yaparmıydı bilmem ama benim annemin yaptığı bir numaradır 🙂 bayıla bayıla yerim, her seferinde… Tabiki sütlü pilavın güzel olmasının temeli, mercimekli pilav, yani önce o güzel olacak, şöyle bol soğanlısından… Şimdilerde bazen, sırf canım sütlü pilav çektiği için, öncesinde kalkıp yeşil mercimekli bulgur pilavı pişiririm… yok böyle bir keyif, tavsiye ederim 🙂
Bu kadar çok sütlü pilavı anlattım ama bugünkü tarifimiz sadece mercimekli pilav, daha sonra bir ara o da gelebilir 😉
Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı için Gerekli Malzemeler;
1 su bardağı yeşil mercimek
1,5 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet büyük boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça (1/2 kaşık domates, 1/2 kaşık biber salçası olacak şekilde)
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
sıcak su
Yeşil mercimekli bulgur pilavı için ilk önce kuru soğanı minik küpler halinde, yemeklik doğruyoruz. Tereyağı ve zeytinyağı ile birlikte soğanı tencere alıp kavurmaya başlıyoruz. Bu aşamada, soğanı çok fazla kavurmuyoruz, sadece biraz ölmesi yeterli. Ardından salçayı ekleyerek karıştırıyoruz.
Bu sırada yeşil mercimeği güzelce yıkıyoruz ve tenceredeki salçalı soğanların üzerine döküyoruz. Su ısıtıcısından 1lt veya biraz daha fazla miktardaki suyu kaynatarak tencereye mercimeklerin üzerine döküyoruz. tuzunu da ilave edip tencerenin kapağını kapatarak pişmeye bırakıyoruz.
Yeşil mercimekler piştiğinde, pilavlık bulguru da yıkayarak üzerine döküyoruz. Mercimekler pişserken su azalmış ise bulguru ekledikten sonra tekrar kaynar su ilave etmemiz gerekebilir. Suyun miktarı tenceredeki yemeğin yaklaşık 1 parmak kadar üzerine çıkacak kadar olmalı.
Eğer suyun miktarını ayarlamakta zorlanacak olursanız, önce sadece üzerine çıkacak kadar ekleyin daha sonra suyu çektiği zaman pilavın tadına bakarak, bulgurlar tam açılmamış ise yeniden kaynar su ekleyebilirsiniz.
Pilav suyunu iyice çekince altını kapatarak demlenmesi için yaklaşık 20 dakika kadar kapağı kapalı olarak bekletelim.
Yeşil mercimekli bulgur pilavı demlenirken de yanına güzel bi salata yapalım, tabii bir de ayran 🙂
Hadi bakalım hepinize afiyet olsun…
2 yorum “Yeşil Mercimekli Bulgur Pilavı”
Kara mercimeği ankara da bulamadım. Malatya ya gidince alıyorum. Çok severim paylaşımınız için teşekkürler.
Ben ankarada realde bulabiliyorum, bir de malatya ürünleri satan yerlerde de oluyor kara mercimek, oralara bakabilirsiniz. Teşekkürler, sevgiler.