Küçüklüğümden beri bildiğim adı ile yassı kadayıf, sonradan öğrendiğim adı ile de taş kadayıf, yöre yöre adı değişse bile lezzet aynı. Çocukluğumda Malatya’da kadayıf satan yerlerde sadece Ramazan ayında ortaya çıkan ve bitmesi ile de birden bire kaybolan yassı kadayıf benim için bu ay ile özdeş diyebilirim. Eskiden kadayıfını hazır olarak alır, evde arasına ceviz koyup yumurtalayıp kızartırdık, ama şimdilerde kadayıfcılarda yok sanırım, en azından ben Ankara’da bulamadım. Hal böyle olunca, iş başa düştü deyip, biraz tarif araştırdım ve hamurunu da evde yaptım. Her ne kadar ev yapımı kadayıf şekil ve tat olarak benzese bile lezzetinin tam olarak aynı olmadığını söylemeliyim. Siz de benim gibi yassı kadayıf bulamadınız ve canınız da çektiyse bu şekilde yapabilirsiniz.
Yassı kadayıfı yaparken her aşamasının fotoğraflarını bir bir çektim, yani ben öyle zannediyormuşum! İşimi bitirip bilgisayarın başına oturduğumda, fotoğraf makinesinin kartının halaa laptopda takılı olduğunu gördüm! Ee bir saattir ben nasıl fotoğraf çektim peki? Nasıl fark edemedim! Makine de güzel güzel çekiyor numarası yapmıştı bana… Ekranın üzerinde yanıp sönen o minnacık “kart yok” sinyalini göremeyen ben! Güzelim fotoğrafların uçup gitmesine mi yoksa onları çekmek için harcadığım zamana mı üzülsem bilemedim…
Yassı Kadayıf (Taş Kadayıf) için Gerekli Malzemeler,
1 su bardağı süt
1,5 su bardağı ılık su (önce 1 bardak ekleyin duruma göre sonra kalan suyu ekleyin, kıvamı yeterli gelirse kalan yarım bardağı eklemeyebilirsiniz)
1,5 su bardağı un
1 tatlı kaşığı kuru maya
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
İç Malzemesi,
150 gr doğranmış ceviz içi
Şerbeti için,
1 su bardağı toz şeker
1,5 su bardağı su
bir kaç damla limon suyu
Kızartmak için,
1 yumurta (yumurta alerjisi olanlar yuurtaya batırmadan direk yağda kızartabilirler)
sıvı yağ
Önce şerbeti için şeker ve suyu bir kapta kaynatın, kaynadıktan sonra limon suyunu ekleyin aşırı koyu olmayacak bir şerbet elde edince altını kapatıp bir kenarda soğumaya bırakın.
Kadayıfın hamuru için tüm malzemeleri blenderın içine koyup karıştırın, karışımı ağzı kapalı olarak ılık bir yerde yaklaşık 1 saat kadar mayalanması için bekletin. Teflon tava yada yapışmaz bir tavayı ocağa koyun, iyice ısındığı zaman, küçük bir kepçe yada yemek kaşığı ile yaklaşık çay tabağı büyüklüğünde olacak şekilde karışımdan dökün ve sadece bir yüzünü pişirin. Pişen hamur parçaları bir kenarda soğurken, içi için cevizleri bir bıçak ile hafif iri şekilde doğrayın, yada rondodan geçirin.
Hazırladığınız cevizden yaklaşık birer tatlı kaşığı alarak her bir yassı kadayıfın pişmemiş tarafına koyun ve ortadan ikiye katlayarak kenarlarını birbirine yapıştırın. Bu aşamadan sonra bazı yörelerde bu hali ile direk kızartılır ve şerbete batırılır, fakat bizde mutlaka yumurtaya bulanır ve o yumurtalı olarak kızartılır. Siz de damak zevkinize hangisi hitap ediyor ise o şekilde kızartın. Sıcak kadayıfları, ılık olan şerbete batırarak yaklaşık 5 dakika kadar şerbetin içinde bekletin.

Şerbetten çıkarıp tabağa aldığınız yassı kadayıflarınızı ılık olarak servis edin.
Afiyet Olsun…
5 yorum “Yassı Kadayıf (Taş Kadayıf)”
Kadayıf kullanılmadığı halde neden ismini taş kadayıf konulmuş acaba bilen var mı
Merhabalar blogunuzu çok beğendim. özellikle bu tarifi akşam denemek isityorum ancak yaptığım hamur karışımını bir gün öncesinden hazırlasam, misafirlerim gelince kızartsam mı daha lezzetini korurum, yoksa aynı gün kızartıp bir gün sonra servis yapsam da olur mu?
(çalışmanın dez avantajlarından)
Öncelikle çok teşekkürler. Hamuru bir gün önceden hazırlayıp, arasına cevizleri koyduktan sonra şekil vererek o halde birkaç gün saklayabilirsiniz. Servis yapacağınız gün kızartırsanız daha lezzetli olacaktır.
Süpeeer 🙂 bukadar pratik bir tatlıya ihtiyacım vardı. ayrıca bu tatlının adını “Arap Kızı” olarak biliyordum ve bir kere yeme şansım olmuştu. kolay olduğunu bilmiyordum. burada bulduğuma çok sevindim. Çabuk cevap vermeniz benim için çok iyi oldu, çünkü genelde bloglarda aktif cvplara veya pratik çözümlere pek raslanmıyor. mail olarak da bilgilendirme seçeneği çok kullanışlı.
teşekkür ederim ilginiz için.
Rica ederim, yardımcı olduysam sevindim. Ben de “arap kızı” adını yeni duydum, yörelere göre ismi değişiyor çünkü. Bilgilendirme için teşekkürler 🙂