Bayram için tatlı arayışı içindeyseniz eğer, size Şekerpare’yi önerebilirim. İtiraf edeyim, bu bayram ilk kez Şekerpare yaptım. İrmikli mi yoksa irmiksiz mi yapsam şeklinde de biraz düşündükten sonra, irmik olayını bir sonraki sefere bırakmaya karar verdim. İşte sonucu.

Şekerpare için Gerekli Malzemeler
Şekerpare Hamuru için Gerekli Malzemeler
- 175 gr. tereyağı
- 1 yumurta
- 2 yemek kaşığı pudra şekeri
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 2,5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu
- 1/2 tatlı kaşığı karbonat
- 1 paket vanilya
- 1 limon kabuğu rendesi (opsiyonel)
Şerbeti için Gerekli Malzemeler
- 2 su bardağı toz şeker
- 2,5 su bardağı su
- 2 tatlı kaşığı limon suyu
Diğer Malzemeler
Üzerini süslemek için her şekerpareye bir fındık içi

Şekerpare Yapılış Aşamaları
Şekerpare hamuru için, oda sıcaklığındaki tereyağı ve şekeri, krema kıvamına gelene kadar çırpın, ardından karışıma yumurtayı ekleyin ve son olarak yoğurdu da ekledikten sonra, kuru malzemeleri de katıp yumuşak hamur kıvamına gelene kadar yoğurun. Un miktarını tam olarak ayarlayabilmeniz için karışıma öncelikle 2 bardak un ve diğer kuru malzemeleri ekleyip yoğurun, bu sırada hamurun yoğunluğuna göre, kalan yarım bardak unu da yavaş yavaş ilave edin. Çok sert bir hamur olmayacak fakat poğaça hamuru kadar da yumuşak olmayacak. Kıvamını ayarlamak için hamurdan bir parça koparıp yuvarlayın, elinize yapışmadan ve parçalanmadan yuvarlak şekil alıyor ise olmuş demektir.
Not: Şekerpareye, ben limon kabuğu rendesi de ekledim, piştikten sonra limon kabuğu rendeleri minik koyu renkli olarak kendilerini gösteriyor 🙂 limon aroması istemezseniz yada şekerparelerin görüntüsü pürüzsüz olsun isterseniz limon kabuğunu eklemeyebilirsiniz.

Güzelce yoğurduğunuz şekerpare hamurundan ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak elinizle yuvarlayıp, yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin. Her bir şekerparenin ortasına fındık batırın, fındıkları mümkün olduğunca derine batırın çünkü pişerken şekerpare hamuru kabardığı için fındıklar da yukarı doğru çıkıyorlar.
Diğer taraftan şerbeti için şeker ve suyu kaynatın, son olarak limon suyunu ekleyip, kıvamı hafif kalınlaşmaya başladığında ocaktan alın ve bir kenarda bekletin.

190 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 15 -20 dakika kadar pişirin. Şekerpareler pişince, henüz sıcakken üzerlerine şerbeti güzelce dökün ve dökmüş olduğunuz şerbeti iyice çekmesi için en az 2 saat kadar bekleyip daha sonra servis edin.
Püf Noktaları
Şekerpareleri önceden yapıp birkaç gün kuru halde bekletebilirsiniz, yiyeceğiniz gün şerbetini hazırlayıp sıcakken soğuk şekerparelerin üzerine dökerseniz, yaklaşık 2 saat kadar bekledikten sonra tatlınız yemeye hazır hale gelecektir. Kuru halde beklediği için de tazeliğini de korumuş olacaktır.
Unutmamanız gereken en önemli nokta, hamur ve şerbetten biri sıcakken diğerinin soğuk yada soğuğa yakın ılk halde olması, yani şerkerpare sıcaksa şerbet soğuk yada tam tersi, her ikisi de sıcak olursa şekerpareler hamur olurlar, her ikisi de soğuk olur ise bu kez de şerbeti çekemez.

Hadi bakalım gerisi size kalmış, yapan herkesin ellerine sağlık şimdiden 🙂 Afiyet Olsun…
19 yorum “Şekerpare”
Çok güzel oldu, aynı çocukluğumda yediklerim gibi. Eskiden şekerpare irmikli olmazdı. Ben sanıyorum unu biraz fazla koydum, o yüzden cezbeden ile biraz daha şerbet yaptım. 6-7 saat içinde ancak çekti şerbetini bu yüzden. Sonuçta çok lezzetli oldu, bir daha ki sefere daha iyi tuttururum sanıyorum. Teşekkür ederim tarif için, sevgiler
Çok teşekkürler, ellerinize sağlık🌺 sevgiler🙏
Harika oldu teşekkürler
Mutlu ettiniz beni, çok teşekkürler. Ellerinize sağlık 🙂
Şerbeti soğuk mu sıcak mı teşekkür ederim
Şekerpareler fırından çıkınca sıcakken üzerine soğuk veya ılık oldukça ılık şerbeti dökerseniz daha güzel çeker ve hamur olmaz. Genel olarak tüm şerbetli tatlılar için geçerli bu durum 😉
Deniycem çok güzel görünüyor
Denediniz mi? Umarım beğenmişsinizdir 🙂
Denedim haaaarika oldu çok teşekkürler ? öyle leziz ki eşim bu tatlıyı hiç yemezdi ama bayıldı ?
Çok sevimdim Saliha hanım, sizin de ellerinize sağlık 🙂 Sevgiler…
Bende drnıyıcem
Çok güzel görünüyor ellerinize sağlık en kısa zaman da demeyeceğim ?
Denedikten ve yedikten sonra da görüşlerinizi beklerim 🙂
Yaptım çok güzel oldu.ellerinizle sağlık.?
Çok teşekkürler, afiyetler olsun.
Tarif güzel ama tatlının kaç kişilik olacağını keşke belirtseydiniz ?.
Bir ölçü normal fırın tepsisine sığacak kadar oluyor. Benim yuvarladığım hali ile 24 adet çıktı. Sizin yapacağınız yumak büyüklüğüne göre değişiklik gösterebilir bu rakam tabi, ama Ortalama 20-24 adet diyebiliriz.
Şekerpareyi zor bir tatlı sanırdım, sayenizde bazı tariflerin aslında ne kadar kolay olduğunu farkettim 🙂 Bloğunuzu inceledikçe çok keyifli tarifler buldum, teşekkürler.
Yorumlarınız beni çok mutlu etti, teşekkürler 🙂 Yeni yorum ve önerilerinizi bekliyorum.