Turta ve tart gibi gibi tatlılar bizim geleneksel tatlılarımız olmadığı için hep yabancı gelir ve yapımı ne kadar kolay olursa olsun alışkın olmadığımızdan sanki zor hissi uyandırır bizde, bugün yapacağımız şeftalili turta, bu genel önyargıyı kıracaktır diye düşünüyorum. Hamuru ve iç malzemesi oldukça sade, evde kolaylıkla bulunabilecek malzemeler ile yorulmadan yapabileceğiniz bir tatlı.
Şeftali mevsimi geçmeden ve eve aldığımız şeftaliler de dolaba sığmazken hem hafif bir tatlı yapmak hem de buzdolabında biraz yer açmak adına bugün şeftalili turta yapıyoruz. Amerikalıların geleneksel tatlılarının neden turta / pay olduğunu anlamak hiç de zor değil, yapımı kolay bol meyveli ve oldukça lezzetli bu tatlı çeşidini elmalı , erikli veya mevsimine göre canınızın çektiği herhangi bir meyveden yapmanız mümkün. Daha önce elmalı pay tarifini de sizlerle paylaşmıştım, bugün ise mevsimlerden şeftali 🙂
Şeftalili Turta (Şeftalili Pay) için Gerekli Malzemeler,
Hamuru için,
285 gr. un
175 gr. soğuk ve küçük parçalar halinde kesilmiş tereyağı
5-6 yemek kaşığı soğuk su
1/2 çay kaşığı tuz
İç Harcı için,
4 adet orta boy olgun şeftali
3/4 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı limon suyu
3 yemek kaşığı hindistan cevizi
30 gr. tereyağı
Hamuru için tereyağı ve unu karıştırma kesesine alıp 3 yemek kaşığı kadar su ekleyip karıştırmaya başlayın, (**rondo veya mikser hatta mutfak robotunuzun blender’ını kullabilirsiniz hangisini tercih ederseniz, önemli olan karıştırma kabınızın ağzı kapalı olmalı, biraz kuru bir hamur olduğundan ilk etapta karıştırırken un etrafa sıçrayabilir, dikkat**) karıştırmaya devam ederken kalan suyu da ekleyin. Hamuru aşırı karıştırmayın, içinde tereyağı parçacıkları görünür durumdayken karıştırmayı bırakın.
Turta hamuru bildiğimiz hamurlardan olmayacak, karıştırma haznesinin içinde topak oluşmamış, dağınık kalde duran ve biraz da kuru bir hamur olacak. Makineyi durdurup, turta hamurunu tezgahın üzerine alıp elinizle hafifçe bastırarak (yoğurmayın) topak haline getirin. Kabın içinde göründüğü dağınık hali sizi korkutmasın, elinizle toplamaya başladığınız an hemen bir araya gelecektir. Toparlayıp, topak haline getirdiğiniz turta hamurunu, açılırken kolaylık olması açısından elinizle üstten bastırın ve streç filme sarıp buzdolabına koyun. Hamurumuzun buzdolabında yaklaşık yarım saat kadar dinlenmesi gerek.
Şeftalili turta hamurumuz buzdolabında dinlenirken, iç harcını hazırlayabiliriz. Bunun için şeftalileri soyup dilimleyin, genişce bir kabın içine alın. üzerine şeker, 2 yemek kaşığı hindistan cevizi ve limon suyunu ekleyip kaşık ile alt üst ederek birbirlerine karışmasını sağlayın.
Buzdolabında dinlenmiş olan turta hamurunu alıp 23cm çapındaki turta kalıbının ebatlarına uygun şekilde merdane yardımı ile un serpilmiş bir yüzeyde açın. Yaklaşık 3-4mm. kalınlığında olmalı. Açmış olduğunuz turta hamurunu merdanenin üzerine alarak turta kabının içine yayın. Elinizle içine tam olarak yerleştirin kenarlarını bastırın. Hamurun, kalıbın tam olarak şeklini almasını sağlayın ve kalıbın kenarından sarkan kısımları keserek alın.
Hazırlamış olduğunuz iç harcı da turta kalıbının içine ekleme zamanı geldi. Öncelikle, şeftali dilimlerini bir kenardan başlayarak yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi dizin. Tüm şeftali dilimlerini tek tek dizdikten sonra kabın dibinde şeftalilerin suyu kalırsa onu da üzerine dökün. İç harcın içine koyduğumuz hindistan cevizine ek olarak, kalan 1 yemek kaşığı kadarını da üzerine serpin. Soğuk tereyağını da minik minik keserek iç harcın üzerine ara ara ekleyin.
Turta hamurunun kenarlarından kesip almış olduğunuz hamur toplam hamurun yaklaşık 3te biri kadar olacaktır. Elinizde kalan bu hamuru da tekrar açarak hamur kesici ile şeritler halinde kesin. Kesmiş olduğunuz şeritler ile şeftalili turtanın üzerine kafes şekli vererek dizin.
Şeftalili turta, önceden 200 dereceye ısıtılmış fırında yaklaşık 10 dakika kadar piştikten sonra, fırının ısısını 180 dereceye düşürün ve yaklaşık 40 dakika daha veya üzeri hafifce kızarana kadar pişirin.
Not:**Fırının derecesini 10 dakika sonra 180 dereceye indirmeyi unutmamalısınız.
Şeftalili turta piştikten sonra fırından çıkarın ve ılınması için biraz bekletin. Henüz ılıkken dilimleyerek servis edin.
Üzerinin hamuru oldukça gevrek ve çabuk kırılan bir hamur olduğu için turtayı kalıptan çıkarırken kırılmaması için biraz dikkat etmeniz gerekebilir. Dilimlediğiniz zaman ise yukarıdaki fotoğrafta gördüğünüz gibi üzerindeki hamurlar hemen dağılma eyilimi gösterecektir 🙂 Şeftaliler ise piştikleri zaman aldıkları renk ve keserken içinden akan pembe tatlı suyu ile renk çümbüşü haline geliyor 🙂
Hafif bir tatlı istediğiniz zaman kolaylıkla yapacağınız şeftalili turta hazırlaması işte bu kadar kolay. Gevrek turta hamuru ve içerisindeki bol meyve onu oldukça çekici hale getiriyor.
Afiyet Olsun…
12 yorum “Şeftalili Turta (Şeftalili Pay)”
Buzdolabınakı bir süredir bi türlü yiyemediğimiz şeftalileri kullandım çok lezzetli oldu. Güzel tarif için teşekkürler unun sıçraması ile ilgili tavsiyesi dikkate alsaydım daha da güzel olacaktı 🙂
Un fazla sıçramamıştır umarım 🙂 Denediğinize ve beğendiğinize sevindim. Afiyet olsun, Sevgiler 🙂
Merhaba, turta hamurunda seker yerine tuz koymussunuz, bir miktar seker de eklemek gerekirmi?
Turta hamuruna şeker eklemiyorum, yağ ve çok az tuz sayesinde oldukça gevrek bir hamur oluyor ve iç malzemesinin şekerli oluşu zaten dengeyi sağlıyor. Böylece aşırı şekerli bir tatlı değil daha hafif bir lezzet ortaya çıkıyor. Bir de turta hamuruna şeker koyarsanız o gevrekliği azalır. Yine de şeker eklemek isterseniz, denemenizin sonucunu bana da bildirirmisiniz? 🙂 Teşekkürler.
Ben tarifinizi denedim fakat hamurunda şeker olmaması bize çok tatsız geldi yiyemedik☹️bende 2. Kez Yaptığıma yarım çay bardağı pudra şekeri ekledim çıkınca da üzerine pudra şekeri serptim daha kezzetli oldu☺️ Sanırım biz çokk tatlı sever bir aileyiz??
Evet sanırım siz bizden çok daha fazla tatlı seviyorsunuz 🙂 afiyet olsun, Biz ailece az tatlı sevdiğimizden, genellikle şeker miktarını az koyuyorum. Sizler şeker miktarını nasıl seviyorsanız o şekilde ayarlayınız tabiki… Sevgiler
Seftali tatliya cok yakisiyor ve siz yine super bisi yapmissiniz!!
Sağolun, evet şeftalili tatlılar güzel oluyor 🙂
Her hafta tariflerinizi takip ediyorum, tebrikler 🙂
Takip ediyor olmanız ve bana böyle güzel yorumlar göndermeniz beni çok mutlu ediyor. Teşekkürler Nurhan hanım 🙂
Şeftaliye bayilirimm, yine cok guzel gorunuyor, ellerinize saglik 🙂
Teşekkürler Aslıhan hanım 🙂