Reçel Dolgulu Kek

Reçel Dolgulu Kek

Paylaş

Geçenlerde kek yaptığımda evdekiler üzerine reçel döküp yiyince ben de bu kez reçel dolgulu kek yapayım istedim. Tereyağlı oluşu ve içerisinde süt, yoğurt gibi sıvı maddeler olmayışından dolayı normal keklere oranla daha farklı bir dokusu ve lezzeti oldu. Bol yumurtalı bol tereyağlı bir kek bu 🙂 Baştan bir iki hatırlatma yapmakta fayda var sanırım, “bu kadar tereyağı çok olur onun yerine zeytinyağı koyayım” şeklinde düşünenler olabilir 😉 bu kek hamurunda tereyağı yerine zeytinyağı kullanamıyoruz ne yazıkki!, içerisine koyacağımız reçel dolgusu için hamurun biraz katı bir hamur olması gerekiyor çünkü.

Hazırsanız fazla uzatmadan reçel dolgulu kek yapmak isteyenler için hemmen bugünkü tarifimize başlayalım…

Reçel Dolgulu Kek

Reçel Dolgulu Kek için Gerekli Malzemeler;

250 gr. oda sıcaklığında tuzsuz tereyağı

1 su bardağı toz şeker (250ml. su bardakları ile)

5 yumurta

bir tutam tuz

250 gr. un

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Bir miktar dilediğiniz çeşit reçel

Reçel Dolgulu Kek

Oda sıcaklığındaki tereyağını bir karıştırma kabına alarak toz şeker ile birlikte krema kıvamına gelip puf puf olana kadar iyice çırpıyoruz. Ardından yumurtaları teker teker bu karışıma ekliyoruz. Her bir yumurtayı ekledikten sonra karışımı güzelce çırpıyoruz, yumurta iyice karıştıktan sonra diğer yumurtayı ekliyoruz. Bu arada eğer karışım kesik kesik bir hal alır ise, bir sonraki yumurtayı kırmadan önce karışıma bir kaşık kadar un ilave edip karıştırıyoruz pütürlü ve kesilmiş görüntüyü giderip ardından sıradaki yumurtaya geçiyoruz. (normal keklere göre birazcık farklı bir kek bu :)) Tüm yumurtaları karıştırma işlemi bittikten sonra bir kenarda karıştırıp elekten geçirdiğimiz kuru malzemeleri de hamura ekliyoruz ve güzelce karıştırmaya devam ediyoruz.

Yağladığımız ve unladığımız kek kalıbımıza karışımın yarısından fazlasını döküyoruz, yoğun kıvamlı bir hamur olduğu için bu hamura kaşık ile şekil verebiliyoruz. Bu sayede hamurun tam ortasından bir kaşık yardımı ile oluk yapıyoruz(bakınız yukarıdaki foto). Sebebi; reçeli o oluşturduğumuz yere doldurmak ve içine koyduğumuz reçelin kekin yanlarına gelmeden yani kek kalıbına yapışmadan pişmesini ve hamurun içinde kalmasını sağlamak. Çünkü reçel kalıbın yanlarına değerse ve dış kısma akarsa piştiği zaman karamelize olup kalıba yapışır! kii bunu hiç istemiyoruz. Lüften bu noktaya dikkat, sonra neden yapıştı kek parçalandı gibi gibi sonuçlar yaşamayalım…

Reçeli koyacağımız kısmı yukarıdaki fotoğrafta da göreceğiniz şekilde yaptıktan sonra, dilediğimiz bir reçeli bu oluşturduğumuz yol gibi olan kısma azar azar döküyoruz. Çok fazla koymayın taşmasın.

Kalan kek hamurunu da üzerine döküp bir spatula ile düzeltelim.

Önceden 175 dereceye ısıtmış olduğumuz fırında içine batırdığımız çubuk temiz çıkana kadar pişirelim.

Reçel Dolgulu Kek

Fırından çıkardıktan sonra bir kenara alıp soğuması için bekleyelim. Ben genelde bu aşamada pek sabredemem, fazla sıcağı gider gitmez hemen çıkarmaya çalışırım kekleri, bu sebepten de pek çok keki parçalamışlığım vardır! ama siz sabredin bekleyin 🙂

Reçel dolgulu kek nasıl olur merak edenler için; görüntüsü bu şekilde, tadını ise biz beğendik… Denemeye değer bir tarif olduğunu söyleyebilirim.

Afiyet olsun.

 

 

 


Paylaş

Bir yorum ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir