Peynirli Mayasız Pişi tarifi için detaylara geçmeden önce belirtmeliyim ki bunu bir kere yaparsanız duramazsınız! Çünkü çok lezzetli birşey 🙂
Pişi denilen bu güzel lezzet, aslı esasında benim çocukluğumdaki adı ile “hamur kızartması”, küçüklüğümden beri en sevdiğim hamur işleri arasında gelir. Hamur kızartmasının adının pişi olduğunu da zaten büyüdükten sonra öğrendim diyebilirim. Annem biz küçükken yapardı; nasıl lezzetli olurdu anlatamam. Şimdi sıra bende.
Şimdiye kadar hep mayalı pişi, yani hamur kızartması, yaptım (mayalı pişi için buraya tıklayarak tarife ulaşabilirsiniz). Mayasız Pişi uzun zamandır denemeyi istediğim bir lezzetti; farklı yerlerde farklı tarifleri de mevcut. Benim uyguladığım hali ise, geçenlerde kardeşime kahvaltıya gideceğimiz bir gün, sabahın köründe uyanıp Instagram’da dolaşırken rastladığım, bir Aydan Üstkanat tarifi (@aydanustkanat). Tarifin orjinali peynirsiz olarak yapılıyor fakat ben bu sefer içi boş olmasın istedim. Ayrıca hamurunun malzemeleri açısından da her zamanki gibi yine tarifi kendimce yorumlayarak bazı değişiklikler yaptım. Peynirli Mayasız Pişi ismine uygun olarak içi peynirli, hamuru yumurtasız ve karbonatlı.
Biz bu pişiyi çok ama çok beğendik. O kadar beğendik ki, 2 hafta içerisinde tam 3 kere yaptım. Çok lezzetli, yemeye doyamadığımız bir hamur işi oldu.

Peynirli Mayasız Pişi Tarifi için Gerekli Malzemeler
- 3 su bardağı un
- 1 su bardağı su (suyu azar azar ekleyin, tamamını tek seferde eklemeyin, kullandığınız unun çekeceği su miktarı farklılık gösterebilir)
- 4 yemek kaşığı sulu ev yoğurdu (ev yoğurdunuz yok ise 2 kaşık yoğurt 2 kaşık da yoğurt suyu ekleyerek uygulayınız)
- 1 tatlı kaşığı kabartma tozu (silme olacak)
- 1 çay kaşığı karbonat (silme)
- 2 çay kaşığı tuz (silme olacak ancak lütfen tuz miktarını kendi isteğinize göre ayarlayınız, özellikle de peyniriniz tuzlu ise)
İç Harcı için Gerekli Malzemeler
- Bir miktar rendelenmiş peynir (tadını sevdiğiniz ve börekler için tercih ettiğiniz çeşitlerden, ama fazla sulu olmasın, öyle ise sıkarak suyunu azaltın)
- Yarım demet maydanoz
Diğer Gerekli Malzemeler
- Üzerine sürmek için az bir miktar su (orjinal tarifte karanfil suyu sürülüyor, karanfilleri bir miktar sıcak suya koyun ve soğuduktan sonra elinizi batırarak kızartacağınız pişilerin üst yüzeyine sürün)
- Kızartmak için bol miktarda sıvı yağ

Peynirli Mayasız Pişi’nin Yapılışı
- Un, karbonat, kabartma tozu ve tuzu bir kabın içerisine koyun ve ortasını açarak, yoğurdu ve suyu ilave edin,
- Kullandığınız unun türüne göre su miktarı farklılık gösterebilir, ya suyu azar azar ekleyin, veya da; suyun tamamını eklerseniz sonrasında hamurun kıvamına göre az bir miktar un ekleyebilirsiniz,
- Pürüzsüz bir hamur olana kadar iyice yoğurun. (bu aşamayı kol gücü yerine hamur yoğurma makineniz var ise onda yapabilirsiniz, daha güzel oluyor)
- Yoğrulan hamurdan dilediğiniz büyüklükte bezeler yapın. (ben 4 adet bezeye ayırdım)
- Bezelerin bulunduğu kabın üzerini (kurumaması için) bir kapak ile kapatın ve yaklaşık 30 dakika kadar hamuru dinlendirin. (hamurun dinlenmesi önemli)
- Her bir bezeyi bolca unladığınız tezgah üzerinde yine bezelerin üzerine de un serperek, önce merdane ile ardından oklava ile açın,
- İnce açarsanız daha puf puf ve lezzetli oluyor,
- Yufka haline getirerek açtığınız benin bir yarısına hazırladığınız peynirli harçtan aralıklı olarak öbek öbek koyun,
- Hamurun diğer yarısını, peynirli kısmın üzerine kapatın,
- Bir bıçak veya hamur kesici ile, peynirler ortada kalacak halde keserek şekil verin,
- Kenarlarına dikkat edin, tam kapanmayan kenarlar olur ise onları da bir çatal yardımı ile bastırarak tüm kenarların iyice kapandığından emin olun,
- Hazırladığınız pişileri bir tepsiye dizin (diğer bezeleri de açarken aynı anda pişirecek ikinci bir yardımcınız var ise tabiki kızartma aşamasına geçebilir)
- Tüm bezeleri açarak, aynı işlemi uyguladıktan sonra,
- Dilerseniz karanfilli su, veya normal boş suyu minik bir kaseye koyun ve pişileri yağa atmadan önce, elinizli ıslatıp pişinin üstte kalacak yüzüne elinizle suyu sürün ve sonra kızartın,
- Kızartma için, bir tavaya bolca yağ koyun ve hararetli bir ocakta, yağ iyice kızgınlaştıktan sonra, pişileri kızartın,
- Kızaran pişileri, havlu kağıt serdiğiniz bir servis tabağına alın,
- Sıcak olarak servis edin

Son Olarak Püf Noktaları ve Öneriler
Pişilerin üst yüzeyine süreceğiniz su aşırı olmamalı, parmaklarınızı suya batırıp ıslattıktan sonra, tam yağa atmadan önce üst yüzeyine elinizi gezdirerek hafiften ıslanmasını sağlayın sadece. Bu sayede pişilerin üzeri daha kabarcıklı oluyor ve daha güzel kabarıyor.
Islatmadan da kızartabilirsiniz, ıslatmak şart değil. Nasıl kolayınıza gelirse öyle yapın lütfen. Olaki çok ıslatırsanız yağla birleşince sıçrama yapabileceğinden, su kısmını es geçebilirsiniz.
Dilerseniz, pişilerin bir kısmını boş olarak bırakıp, boş kızartabilirsiniz. Böylece, bal veya reçel ile de yiyebilirsiniz, yada kızım Ceren’in yaptığı gibi üzerine pudra şekeri serperek yiyebilirsiniz. Gerisi tamamen size kalmış.
Tam bir puf böreği gibi içi kabarık, şahane bir pişi yada börek diyebiliriz. Çok yemeyin aman dikkat 🙂

Afiyet Olsun…