Permesanlı tereyağlı ekmek bizim için yeni değil, işin içine tereyağının girmesi yeni, yoksa şekil aynı şekil, permesan peyniri yine var, lakin daha önceki yazımda yapım aşamasının fotoğrafları yoktu. Söz vermiştim size yapım aşamasını da çekip yeniden paylaşacağıma dair, sözümü biraz geç de olsa tutuyorum çünkü anca sıra geldi diyebilirim 🙂 Listemde hala denemek istediğim o kadar çok tarif var ki! hepsi de sırasını bekliyor…
Gelelim bugünkü permesanlı tereyağlı ekmek tarifimize; “tereyağı olmasın daha hafif olsun, zeytinyağı kullanayım” diyenleriniz olabilir, o da olur tabiki, sadece bir miktar lezzet farkı olur o kadar. Pek çok tarifimde de belirttiğim gibi, temel ölçüleri değiştirmediğiniz sürece lezzet katacak maddeler üzerinde kendi damak zevkinize göre dilediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz 🙂
Bu ekmek için de, aslına bakarsanız ekmekten daha çok az peynirli poğaça bile diyebiliriz, kendinden dilimli bu lezzetli ekmeğin yapısına ve tadına gelince; tereyağının sayesinde dışı hafif kıyır kıyı, içi ise yumuşacık, yerken permesan tadının hafiften gerilerden geldiği, hafif biberli bir lezzeti var. Evde ekmek yapmayı sevenler mutlaka denemeli bence.
Pişirme aşaması için ufak bir öneride bulunayım, fırının attan ikinci rafına koyarsanız daha iyi pişer, ısının daha çok alttan gelmesini sağlayın, orta rafa koyarsanız üzeri hemen yanar ve altı hamur kalabilir! Bu ufak noktaya dikkat ettikten sonra enfes mi enfes hem de yapması oldukça keyifli bu ekmek için tarifimize başlayalım.
Permesanlı Tereyağlı Ekmek için Gerekli Malzemeler;
1/2 paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt (250ml)
1 yemek kaşığı toz şeker
3 su bardağı un
2 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağı
2 çay kaşığı tuz
Arasına sürmek için;
1 yemek kaşığı kadar tereyağı (arasına süreceğiniz tereyağı miktarını artırabilir veya tereyağı yerine zeytinyağı sürebilirsiniz)
bir miktar rendelenmiş permesan peyniri
bir miktar ince çekilmiş kırmızı biber
Ekmek hamurumuzu yapmak için ilk önce yaş mayayı toz şeker ve ılık sütün içerisine elimizle ufalayıp bir kaşık ile güzelce karıştıralım, parçalar erisin iyice karışsınlar. Un, tuz tereyağını karıştırma kabımıza alalım ve üzerine karıştırmış olduğumuz mayalı sütlü karışımı döküp bir güzel yoğuralım.
***Bu aşamada yaş mayanın süt içinde köpürmesini beklememize gerek yok, çünkü hamuru yoğurduktan sonra ılık bir ortamda yeterince mayalanması için bekleyecek. Lakin siz mayanızın tazeliğinden emin değilseniz işte o zaman şeker ve ılık süt ile karıştırdıktan sonra bir süre köpürmesini bekleyebilirsiniz. Mayanızın tarihi geçmiş ise köpüklenme olmaz mayalanma gerçekleşmez çünkü.
Yoğurmuş olduğumuz hamurumuzu mayalanması için ağzı kapaklı bir kapta ve ılık bir ortamda yaklaşık 1 saat kadar mayalanması için bekletelim. Bu sürenin sonunda hamurumuz yaklaşık olarak iki katına çıkacak kadar kabaracaktır.
Güzelce mayalanmış olan ekmek hamurumuzun tamamını un serpmiş olduğumuz bir yüzeyde (yukarıdaki fotoğraflarda gördüğünüz şekilde)merdane yardımı ile açalım. dikdörtgen şeklinde açmaya çalışalım, tam olarak dikdörtgen olmasına gerek yok ama yuvarlak şekilde olmasın çünkü yuvarlak açarsanız şekil verirken ve kalıba koyarken zorlanabilirsiniz.
Yaklaşık olarak 1cm kalınlığında açmış olduğumuz ekmek hamurumuzun üzerine önce oda sıcaklığındak tereyağımızı her tarafına güzelce sürelim, ardından permesan peynirini rendeleyelim. Permesan peyniri yerine sert ve tuzlu mihaliç peyniri veya köy peyniri de kullanabilirsiniz. Son olarak ince çekilmiş kırmızı pul biber de serptikten sonra bir hamur kesici ile veya bıçak yardımı ile şeritler halinde hamurumuzu keselim.
Keşeceğimiz şeritlerin genişlikleri ekmeği pişireceğimiz baton kalıbımızın genişliğinden bir miktar kısa olmalı, daha geniş olmasın. Bir miktar daha küçük kesmemeizin sebebi ise, mayalı hamurumuz zaten mayalanıp daha da genişleyeceği için yer bırakmak amacı ile…
Kesmiş olduğumuz şeritleri yine yukarıdaki fotoğraflardaki gibi üst üste dizelim ve tek bir şerit haline getirdikten sonra da tekrar bir bıçak ile bu kez de dikdörtgenler oluşturacak şekilde keselim.
Kesmiş olduğumuz dikdörtgenleri, yan çevirerek ekmeğimizi pişireceğimiz baton kalıbımızın içerisine yan yana dizelim.
Üzerine bir miktar susam serpelim ve fırının içerisinde, ama fırını ısıtmadan; tıpkı yoğurt mayaladığımız gibi, fırının kapağını da kapatarak en az yarım saat ekmeğin mayalanması için bekleyelim. Yukarıdaki en altta soldaki fotoğraf hamura şekil verip kalıba dizildikten sonraki hali, an alt sağdaki fotoğraf ise, fırında kapalı halde yaklaşık 30-40 dakika bekledikten sonra mayalanmış hali.
Mayalanma süresi sonunda ekmek hamurumuzu fırından hiç çıkarmadan, fırını 190 dereceye ayarlayalım ve pişmeye bırakalım.
Yazımın başında da belirttiğim gibi, bu ekmeğin üzeri daha çabuk kızaracağı için alt kısmının da pişmesi ve kızarması açısından, (**kendi fırınınızın da pişirme duruma uygun olarak seçeceğiniz) altlara yakın bir rafa koymanız daha iyi olacaktır.
Permesanlı tereyağlı ekmek yaklaşık 25-30 dk. kadar veya altı ve üstü nar gibi kızarana kadar piştikten sonra çıkarılıp sıcak veya ılık olarak servis edilebilir.
Afiyet Olsun.
4 yorum “Permesanlı Tereyağlı Ekmek”
Merhabalar, tariflerinizde cup ölçüsü mü 200 ml’lik su bardağı mı kullanıyorsunuz acaba?
Evet cup ölçüsü kullanıyorum 240-250 ml lik su bardağı diyebiliriz.
tam bir pazar kahvaltısı keyfi resmi ekmeği olmalı bence 🙂 ellerinize sağlık umarım deneyince böyle güzel yapabilirim 😉 ama şunu söylemeliyim bire bir uyguladığım diğer tariflerde kesinlikle aynı başarıyı aldım 🙂
Çok teşekkür ederim Feyza hanım, tarifleri uygulamanıza ve beğenmenize çok sevindim 🙂 Sevgiler…