Bu aralar organik maş fasulyesi filizi ile acaip kafayı bozmuş durumdayım, oldukça faydalı ve yapılışı da çook kolay bu besini bence hepiniz evde en az 1 avuç maş fasulyesi ile denemeye başlayın, tadını bir kez tadınca tekrar tekrar yapacağınızdan eminim. Salatalarda, kısırın içinde, aklınıza gelebilecek pek çok yiyecekle birlikte tüketebilirsiniz. İsterseniz, yemeğinizin yanında üzerine sadece birazcık limon ve zeytinyağı ile bile yenilebilir. Alın, yapın, bol bol tüketin 🙂
Benim, maş fasulyesini filizlendirme hikayemin nerden çıktığına gelirsek, geçenlerde ne yemek yapsam diye dolabı karıştırırken, bir ara markette indirimde görüp aldığım ve henüz paketini bile açmadığım maş fasulyesi ile ne pişirebilirim diye düşündükten sonra, internette biraz araştırma yaparken rastladım! ve tabiiki hemen denedim 🙂 işte sonuç…
Organik maş fasulyesi filizi; faydaları ve içeriği mi nedir?
100 gramında 30 kalori, 3 gram protein varmış. Yağ, kolesterol, sodyum yok. Üstelik %90.4’ü su dan oluşuyormuş.
Ayrıca 100 gram maş fasulyesi filizinde günlük ihtiyacımızı karşılayacak başlıca vitamin ve mineraller ise;
Vitamin C %22
Vitamin K %41
Folik Asit %15
Demir %5
Magnezyum %5
Bakır %8
Manganez %9
Maş fasulyesi filizi tam bir K vitamini deposu imiş, günlük ihtiyacımızın yarısına yakınını karşılarmış.
“K vitamini kanın pıhtılaşmasını sağlar. K vitamini yeterince alınmazsa pıhtılaşma azaldığında diş etlerinde, sindirim sisteminde, idrar yollarında, akciğerlerde ve deride kanamalar görülür.”
Maş fasulyesi filizinin içinde ayrıca C vitamini de yüksek miktarda bulunmaktaymış. Folik asit açısından da zenginmiş. Mineral açısından da mükemmel bir demir, potasyum kalsiyum, fosfor, magnezyum ve çinko kaynağıymış.
Aslında diğer bakliyatları da çimlendirip bu şekilde tüketebilirmişiz, lakin benim nohut denemem pek güzel bir sonuç vermedi, nohutlar neredeyse doğal maya kıvamına geldiler. Ayrıca, yeşil mercimek ile de denedim, o da fena olmadı ama en başarılı sonuç, maş fasulyesi ile oldu.
Ben, bu filizlendirme olayına, ilk olarak Ayşe Tolga’nın sitesinde rastladım, merak edenler için;
http://www.aysetolgaiyiyasam.com/yazi/mutfagimin-gizli-silahlari-mikro-herkuller/
Eee şimdi tüm bunları öğrendikten sonra dooğru mutfağa, organik maş fasulyesi filizi yapmaya. Gerçi bu maş fasulyesi de öyle her daim bizim mutfaklarımızda bulunacak bir şey değil! o yüzden sanırım önce markete 😉
Organik Maş Fasulyesi Filizi Yapmak için Gerekli Malzemeler;
1 miktar organik maş fasulyesi (ilk deneme için 1 çay bardağı veya 1 avuç kadarı yeterli olacaktır)
su
cam kavanoz
tülbent
Maş fasulyemizi öncelikle bir güzel yıkıyoruz, ardından cam bir kavanoza koyup üzerini bir miktar geçecek kadar soğuk su ekliyoruz ve kavanozun kapağını kapatarak yaklaşık 8-10 saat kadar ıslatıyoruz. Bu aşama tıpkı kuru fasulye pişireceğimiz zaman bir gece önceden ıslağa koymak gibi bi durum aslında.
En az 8 en fazla 10 saat sonra suyun içindeki maş fasulyelerinin suyunu süzerek tekrar yıkıyoruz, ama bu defa artık kavanozun içerisine su doldurmuyoruz, yıkayıp süzdüğümüz maş fasulyeleri kavanoza alıp, kavanozun ağzını da sadece tülbent ile örtüyoruz. Ben tülbenti 2 veya 3 kat koyuyorum, fazla hava alıp kurumasınlar diye.
Bu aşamadan sonra maş fasulyelerini sabah akşam aynı şekilde yıkayıp süzerek tekrar kavanoza susuz olarak koyup, tülbentle örtüyoruz, taa ki filizlerin boyu yeterince uzayıp, yenilecek boyuta gelene kadar. Bu süre de yaklaşık 2 veya 3 gün olabiliyor.
Not: Filizlendirme işlemi sırasında kavanozu direk güneş almayan bir yere koyunuz, oda sıcaklığında olmalı ne çok sıcak ne de çok soğuk bir ortam olmayacak. Filizler istenilen boyuta geldikten sonra buzdolabında saklayarak 2-3 gün içerisinde tüketebilirsiniz.
Aşağıdaki fotoğraflarda, filizlenene kadarki aşamaları tek tek göstermeye çalıştım, süreç aynen bu şekilde işliyor. Ayrıca bu aşamaları yaparken de tıpkı ilk okulda çimlendirme deneyi yapıyormuşum gibi hissettim, oldukça keyifli bi işlem 🙂
Veee işte organik maş fasulyesi filizi yenmeye hazır, afiyet olsun…
6 yorum “Organik Maş Fasulyesi Filizi”
Fikizlendirdikten sonra pişirmeden bu haliyle mi tüketeceğiz?
Filizlerini mi koparıp yiyeceğiz?
Teşekkürler.
Filizlendikten sonra o hali ile yiyoruz, gevrek ve lezzetli bir hal alıyor, koparmıyoruz filizleri, sadece yıkarken çıkan kabukları ayrıştırıp atabilirsiniz, ama genel olarak kabuklar da üzerinde kalıyor. Üzerine sadece limon ve zeytinyağı dökerek salata olarak tüketebilirsiniz.
Fazla bilinmeyen bize has bir lezzet güzel tarif, teşekkürler
Güzel yorumunuz için çok teşekkürler Zeynep hanım. Sevgiler…
Muhtesem emeğinize sağlik
Çok teşekkürler 🙂