Cheesecake yapmak genelde zor olarak bilinir, aslında zor olan cheesecake yapmak değil de gerekli malzemelerin bir araya getirilmesidir ve tabii bir de yapımının uzun sürmesi. Kaç kereler niyetlenip evde yeterince krem peynir veya labne olmadığı için ertelemişimdir. Nihayet bu kez, uzun zamandır ertelediğim New York usulü Cheesecake için malzemelerim tamam. Üzeri pürüzsüz, tam kıvamında, mükemmel bir cheesecake nasıl yapılır merak ediyorsanız, tüm aşamaları ve detayları dikkatlice okuyup atlamadan uygulamanız yeterli olacaktır. Sonuç olarak da, görüntü açısından hazır alınmış pastane pastaları kadar güzel, tat açısından ise hazırlardan çok ama çook daha lezzetli ve en önemlisi içeriğinden emin olduğunuz peynirli bir pasta yapmış olacaksınız. Ben tarifimi Martha Stewart‘ın sitesinden aldım ve küçük değişiklikler yaparak kendime göre uyarladım. Cheesecake severler yada sevdikleri için mutfağa girecekler, işte bütün püf noktaları ile New York usulü cheesecake yapımı…
New York Usulü Cheesecake için Gerekli Malzemeler,
1 su bardağı toz şeker
620 gr. krem peynir veya Labne Peyniri*
1/4 su bardağı un
1/2 su bardağı krema
1 tatlı kaşığı vanilya extresi (1 paket vanilin de olabilir)
2 yumurta + 1 yumurta sarısı
Tabanı için,
128 gr. burçak bisküvi
3 yemek kaşığı eritilmiş tereyağı
Üzeri için,
1 paket dondurulmuş frambuaz
*Not: Labne peyniri kullanmak isterseniz, suyu iyice süzülmüş ve yeterince yoğunlaşmış olmalı. Eğer labne sulu olursa, cheesecake’inizin kıvamı tam tutmaz. *
Burçak bisküvileri rondodan geçirin ve içerisine eritilmiş tereyağını da ekleyip tekrar karıştırın, bisküvili karışımı, 20 cm.lik kelepçeli yuvarlak kek kalıbının tabanına elinizle bastırarak yerleştirin. Daha düzgün olması için bisküvili tabanı bir kavanoz yada bardak ile düzleştirin. Kalıbın dışını aliminyum folyo ile kaplayın ve bu halde 175 derecelik fırında yaklaşık 10 dakika kadar hazırlamış olduğunuz cheesecake’in tabanına ön pişirme uygulayın. Fırından çıkarıp kalıbı bir kenara alın ve artık cheesecake’in asıl kısmını hazırlamaya başlayabilirsiniz.
Krem peynirin tamamını karıştırma kabına alarak çırpmaya başlayın. Şeker ve unu ayrı bir kapta karıştırdıktan sonra krem peynirin içine ekleyip karıştırmaya devam edin, ardından kremayı ve vanilya extresini ekleyin. Son olarak yumurtaları teker teker karışıma ekleyerek bir yandan da karıştırmaya devam edin. İyice çırpmış olduğunuz karışımı, dışını aliminyum folyo ile kapladığınız kelepçeli kalıbınıza, bisküvi tabanının üzerine dökün.
Önemli Not: Aliminyum folyo ile kapladığınız kalıbı, derince bir tepsiye oturtun. Dıştaki derin tepsinin içine kaynar su dökün. Döktüğünüz su miktarı kek kalıbınızın yarısına kadar gelmiş olmalı. Ben, yaklaşık 28 cm. çapında çelik bir tencere kullandım (plastik sapları olmayan, fırına girebilecek türden her tarafı çelik bir tencere bu amaç için oldukça ideal)
Cheesecake’inizin başarılı olmasının en temel püf noktası; dışını folyo ile sarıp kaynar suyun içine oturttuğumuz cheesecake’imiz bu sayede üst kısmı eşit olarak kabaracak, çatlamayacak ve pürüzsüz olacak.
Kaynar suya oturttuğunuz Cheesecake’inizi 175 dereceye ısıtılmış fırında 45 dakika pişirin. Ardından, fırının ısısını 165 derceye düşürüp 30 dakika daha pişirin. Bu sürenin sonunda fırını kapatın, fakat cheesecake’i içinden çıkarmayın ve fırının içinde 1 saat kadar daha bekletin (üzerinin çatlamaması için bu aşama şart) pişme süresinin sonuna kadar fırının kapağını açmamaya özen gösterin. Toplamda 2 saat 15 dakika kadar fırında kalmış olan New York usulü cheesecake’iniz (1 saat 15 dakika pişme süresi, piştikten sonra fırını kapatıp 1 saat daha içinde bekleme süresi ile birlikte toplam 2 saat 15 dakika ediyor) artık fırından çıkmaya hazır. Bir kenarda tamamen soğuması için bekletin ve soğuduktan sonra üzeri açık halde buzdolabına koyun. Buradaki püf noktasına da dikkat etmelisiniz; cheesecake’in üzerini kapatmadan buzdolabında 5-6 saat yada 1 gece boyunca dinlendirmeniz gerekir.
Buzdolabında yaklaşık olarak bir gece bekleyen cheesecake’imiz artık yenmeye hazır halde. Kalıptan rahat çıkarabilmek için, önce bir bıçağı çevresinde gezdirin böylece cheesecake’in kenar kısımlarının kalıptan ayrılmasına yardımcı olun, daha sonra kelepçeyi yavaşça çıkarın, bu aşamada birazcık dikkat etmeniz gerekli, yapışan kısımlar var ise pastamızın şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Kelepçeli kenar kısmını çıkardıktan sonra, artık cheesecake’inizi dilimleyebilirsiniz, nihayet bu güzel lezzetin tadına bakma zamanı geldi 🙂
Cheesecake dilimlerinin üzerine, taze veya dondurulmuş frambuaz, çilek yada istediğiniz bir meyve ile süsleyerek servis edebilirsiniz.

Afiyet Olsun…
20 yorum “New York Usulü Cheesecake”
Merhabalar, mini fırında pişirince pişirme süresi değişir mi? Ve de mini fırında en alt rafa mı koymam gerekir yoksa ortaya koysam olur mu? Çünkü büyük fırın turbo olduğu için onda yapamam bildiğim kadarıyla cheesecake turbo fırında iyi pişmiyor.
Merhabalar, normal fırında orta rafta pişiriyorum, mini fırında alt ve üst kısımlar eşit olacak şekilde bir rafı var ise yada alta yakın kısımda, yani aslında altı yanmayacak şekildeki bir konumda pişebilir👍
Merhaba, 1 saat 15 dakika toplamda pişirip, artı 1 saat fırında ı bekletiyoruz? Toplamda 1 saat 15 dakika fırında demişsiniz de
Evet orada toplam süre kısmında bir yazım hatası olmuş, şimdi düzelttim, dikkatiniz için teşekkürler 🙂 45 dakika 175 derece + 30 Dakika 165 dereceye düşürüp = Toplamda 1 saat 15 dakika pişme süresi var. Ardından fırını kapatıcaksınız ama içinden cheesecake’i çıkarmadan yaklaşık 1 saat kadar daha o halde fırının içinde bekleteceksiniz. Yani fırından çıkarmak için toplamda 2 saat 15 dakika süre geçmiş olacak. Aklınıza takılan soruları her zaman sorabilirsiniz. Sevgiler…
Kalıbınız kaç cm? Bendeki 26cmlik
Ben 20cm lik kelepçeli kalıpta yaptım. 26 cm de yaparsanız daha ince olacaktır.
Balkabağını üzerine nadıl koyalım haşladıktan sonra ezip soğutunca üzerine yaymamız yetermi
Sanırım balkabaklı cheesecake yapmak istiyorsunuz 🙂 BU iş için öncelikle balkabağını şeker ile pişirip daha sonra ezmeniz gerek, yani aslında evde balkabağı tatlınız var ise onu püre haline getirip üzerine sürün. Boş kabağı haşlayıp sürerseniz tatsız olacaktır çünkü. Kolay gelsin…
Cheesecake çok güzel görünüyor, ellerinize sağlık. Meyvelerin üstüne birşey döküyormusunuz?
Merhabalar Aydan hanım, meyvelerin üzerine jelatin vb. maddeler kullanmayı sevmiyorum, daha sağlıklı olması açısından cheesecake dilimleri üzerine sadece meyve koyuyorum. Frambuazlar üzerlerine jetatin dökmeyince ertesi gün ilk tazeliğini koruyamazlar tabiki, işte bu sebepten koruyucu madde kullanmak yerine, cheesecake’leri servis yapacağınız zaman dilimlerin üzerine frambuazları eklemenizi tavsiye ederim. Böylece her zaman meyveler taze ve güzel görünecektir 🙂
Pişirirken dışına koyacağımız su soğuk olsa olurmu, mutlaka kaynamışmı olmalı?
Cheseecake’i pişirirken içine oturtacağınız su mutlaka sıcak kaynar su olmalı.
Son cheesecake denemem bir fiyaskoydu o yüzden uzun zamandır cesaret edemiyordum, fakat bu tarifteki detaylar ve püf noktalarını okuduktan sonra tekrar denemeye karar verdim. Bunları daha önce hiç bilmiyordum. Teşekkürler Royal kuki
Tüm tarifi adım adım uygularsanız ve tüm noktalara dikkat ederseniz cheesecake artık korkulacak bir tarif olmaktan çıkacaktır. Şimdiden kolay gelsin. Anlaşılmayan noktalar olursa her zaman sorabilirsiniz.
Bazı tarifleri de limonsuyu limon rendesi ve ekşi krema var orjinal tarifi bumu acaba teşekkür ederim
Yorumunuz için teşekkürler 🙂 Yabancı tariflerde hep, Sour cream denilen ekşi krema var, yazımda da belirttiğim gibi ben ufak değişiklikler yaparak, sour cream yerine, bizim marketlerde bulunan normal paket krema kullandım. Bazı tariflerde limon kabuğu rendesi de var evet, aroma isteğine göre onu da tercih edebilirsiniz, güzel bir aroma sağlayacaktır. Sevgiler…
Sevgili şefim 😉 bir sorum daha olacak ; pisirimi alt-ust olarak mi yoksa turbo da mi yapiyoruz ? 😉
Sadece alt-üst şeklinde daha güzel pişiyor. Turbo kullanmadım. Kolay gelsin, afiyet olsun 🙂
Sevgili Şefim 😉 adı gecen krem peynir icin labne disinda özellikli bir tercih var mi 😉 ?
Merhaba 🙂 Ben Sütaş’ın cam kavanozlardaki 300gr.lık krem peynirlerinden kullanıyorum, krem peynire alternatif olarak ise iyi süzülmüş labne kullanılabilir. Şimdiden Kolay gelsin 🙂