Ben bu meyveli mini tartolet olayına ba-yıl-dımm. Gerçekten… Bu aralar zaten tatlı deyince, aklıma hep kremalı olanlar geliyor, mesela bi alman pastası veya bol meyveli tart ama içinde hep bu yumuşacık kremadan olmalı. Kremasının lezzeti ve kıvamı bence 10 numara, aşırı katı da değil akışkan da değil, tam benim istediğim formda. Bir de aramızda kalsın bu meyveli tartolet hamurunu ben uydurdum 🙂 Tarif kitabıma baktım diğer tüm tart tariflerini inceledim, sonuçta yumurta yerine yoğurt koymaya, tereyağının miktarını azaltıp birazını zeytinyağı olarak değiştirmeye karar verdim. Sonuç tam da istediğim gibi kıyır kıyır, enfes, misler gibi bi tart hamuru oluverdi. Hem de oldukça kolay, az malzeme ile çabuçak yaptım. Kremasında da un ve nişasta oranlarında oynamalar yaptım, deneye yanıla doğru yolu buluyorum. Haa tabiki her seferinde bu kadar güzel sonuçlar çıkmayabiliyor! onlardan da kendimce dersler çıkarıyorum.
Eveet gelelim bu lezzetli mi lezzetli meyveli mini tartolet tarifine; bence bu tarif de defterinizde mutlaka olması gereken türden. Bi denerseniz, ne demek istediğimi anlayacaksınız… Bu kıyağımı da unutmayın 😉
Meyveli Mini Tartolet için Gerekli Malzemeler; (Yaklaşık 20 adet mini tartolet)
Hamuru için;
100 gr. tereyağı
50 ml. zeytinyağı (yaklaşık 1/4 su bardağı)
3 yemek kaşığı yoğurt (hamur çok kuru olursa +1 kaşık daha eklenebilir)
300 gr. un (yaklaşık 2,5 su bardağı)
1/2 çay kaşığı tuz
1 limon kabuğu rendesi (opsiyonel)
Kreması için;
1 lt. süt
1/2 su bardağı toz şeker
5 yemek kaşığı un (tepeleme olmayacak)
1/2 su bardağı mısır nişastası (yoksa buğday nişastası da olur)
2 paket vanilya
35 gr. tuzsuz tereyağı
Üzerine;
Soyulmuş ve doğranmış kivi veya başka mevsim meyveleri
Meyveli mini tartolet için ilk önce kremamızı hazırlayıp bir kenara alıp soğuması için bekletelim. Bunun için, bir tencereye önce toz şeker, nişasta, un ve vanilyayı koyup karıştıralım. Sütü eklemeden önce, şeker ile un ve nişastayı birbirine iyice karıştıralım ki, sütü eklediğimizde topaklanmasın. Ardından tencereye azar azar sütü de ekleyip, bir yandan da tel çırpıcı ile karıştıralım ve ocağın üzerinde orta hararetli ateşte sürekli karıştırarak pişirelim. Pişene kadar sürekli karıştırmamız lazım, aksi halde topaklanır. Kaynayıp, kabarcıklar çıkmaya başladıktan 1-2 dakika sonra krema yoğunlaşmaya başladığında ocağın altını kapatalım ve krema tenceresini bir kenara alarak içine tereyağını ekleyip, tereyağı eriyene kadar karıştıralım. Kremamız artık tamam ve kullanılmak için iyice soğuyana kadar beklemesi gerek. Kremanın üzerinin kabuk bağlamaması için bir yol; üzerine streç film geçirmeniz, veya ara sıra tam olarak soğuyana kadar karıştırmanız gerek. hangi yol kolayınıza giderse… Ben ara sıra karıştırdım bu kez, öyle pürüzsüz bi krema olması gerekmediğinden bu şekilde yaptım 🙂
Tartolet hamuru için; soğuk tereyağını küp küp keserek karıştırma kabına alalım, üzerine unu, zeytinyağını, yoğurdu ve tuzu ekleyip, hamur makinesinde veya mutfak robotunda yoğuralım. Hamurun kıvamı fotoğrafta göründüğü gibi pütür pütür olacak “cıvık veya yumuşak olmayacak!” hala pütürlü haldeyken elimizle topak haline getirelim.
**Olaki fazla kuru ve zor toplanır gibi olur ise 1 yemek kaşığı daha yoğurt ekleyebilirsiniz.
Bu aşamada aceleniz yok ise, hamuru streç filme sarıp 15-20 dakika kadar dinlendirelim, ama vaktiniz az ise dinlenmeden de olur.
Hamuru; un serptiğimiz yüzeyde merdane ile açalım ve cupcake kalıbımızın ebatlarına uygun şekilde yuvarlaklar halinde keselim. Kesme işini herhangi bir kurabiye kesici ile yapabileceğiniz gibi, evdeki ağzı geniş bir su bardağı ile de yapabilirsiniz.
Hamuru açarken birazcık dağılabilir bu sizi endişelendirmesin, zar zor toparlanan ve açılan bir hamur bu.
Her bir hamuru cupcake gözlerinin içine oturtalım ardından hamurları bir çatalı bir iki yerine batırdıktan sonra 175 dereye ısıtılmış fırında tart hamurları hafif pembeleşene kadar pişirelim ve piştikten sonra fırından çıkarıp soğumalarını bekleyelim.
Not: Bu ölçülerden yaklaşık 20 tane kadar mini tartolet çıkıyor. Tabi hamurun inceliğine ve kalıbınızın büyüklüğüne göre bu miktar farklılık gösterebilir.
Ben fırındaki hamuru biraz fazla kızartmışım! başka bir işe dalınca bir de baktımki hamurlar baya bayaa kızarmışlar, siz daha dikkat edin, tartolet hamurlarının rengi fazla koyulaşmadan; hafif kızarınca hemen çıkarın fırından.
Hamurlar ve krema soğuduktan sonra; bir kaşık ile her bir tartolet hamurunun içini bolca krema ile dolduralım. Son olarak doğranmış kivileri üzerlerine koyalım.
Meyveli mini tartoletleri hemen servis etmeyeceksek, yiyeceğimiz zamana kadar buzdolabında dinlendirelim. Bu tartoletler gerçekten ama gerçekten çook lezzetli oldular… Siz de ara sıra yapın yiyin bunlardan, sakın olaki pastanelerden hazırından almayın, bunlar çook daha lezzetli ve ayrıca sağlıklı 😉
Bugünlük benden bu kadar, kalın sağlıcakla…
4 yorum “Meyveli Mini Tartolet”
Yaptım, güzel oldu teşekkürler
Afiyetler olsun 🙂 sevgiler
Tartolet hamurlarını Pişirilecek kalıba göre biraz büyük kesip kenarları yükselterek mi yerleştirmeliyiz kalıba
Kenarlarının yüksek olmasını istiyorsanız, pişerken kısaldığı için bir miktar uzun bırakmakta fayda var.