Malatyalı olanlar bilir, her öğün bulgurlu yemek olsa yenir hiç yok denmez 🙂 Ayrıca sarmaya da bayılırız ailecek! Cerene sarma ver yeter, başka şey istemez kuzum… Bir de bu aralar ıspanaklı peynirli pide olayına sardık ki sormayın, iç malzemeyi evde hazırlayıp dooğru fırına 🙂 onu da ayrıca anlatırım size. Dün yağsız kıyma aldım (gerçi yağsız istedim ama sanki az yağlı vermiş gibi Cem amca… :)), pirinçli mi bulgurlu mu yapayım derken, hadi dedim pirinçliyi geçenlerde yemiştik bu kez de değişik olsun, Malatya usulü bulgurlu etli sarma yapmaya kalktım, amma velakin son aldığım yaprak nasıl kötü çıktı anlatamam! bildiğin kağıt! bi yaprak bu kadar mı sert olabilir! neyse artık, başka çare yok, içini hazırlamışım sarmanın sarıcam! tam tamına 2 saatimi aldı sarmayı sadece oturup sarma kısmı… Neyse ben yine de sizin gözünüzü korkutmayayım, eğer bulguru seviyorsanız bu Malatya usulü bulgurlu etli sarmayı mutlaka denemelisiniz, ama baştan belirteyim, bu yemeğin, pirinçli ve etli olan sarma ile uzaktan yakından alakası yok 🙂 Hani bilin diye söylüyorum, eğer piriçli dolma yapmak niyetindeyseniz, Etli Kuru Dolma tarifine bakın derim…
Bu arada yapraklar set oldukları için pişme süresi epey uzadı, normalde daha kısa sürerdi, ama piştikten sonra da pek bi güzel oldu, emeğime değdi doğrusu :))
Malatya Usulü Bulgurlu Etli Sarma için Gerekli Malzemeler;
1/2 kg yağsız veya az yağlı dana kıyma
1/2 kg köftelik bulgur
2 orta boy soğan (soğanınız iri ise 1 tane yeterli)
bir miktar tuz
bir miktar su
Üzerine; Bir miktar tereyağı (3 yemek kaşığı kadar koydum)
bir miktar zeytinyağı (3-4 yemek kaşığı kadar ekledim)
Sarmak için;
Salamura asma yaprağı
Sosu için;
1 yemek kaşığı domates salçası (salça miktarı tepeleme olmayacak)
1 yemek kaşığı biber salçası
bir miktar kaynar su
Malatya usulü bulgurlu etli sarma bilmeyenler ve tadını merak edenler için; eğer analı kızlıyı biliyorsanız işte bunun hamurunun tadı da biraz ona benziyor, eğer onun minik köftelerini seviyorsanız bunu da seversiniz, yoksa da hiiç bulaşmayın derim 😀
Sarmamızı yapmak için ilk önce bulguru biraz su ile ıslatın, su miktarı az olucak öyle dibinde göl haline gelmiycek yani. Bulguru ıslattığımız kabın ağzına da bir kapat kapatalım, ardından soğanlarımızı soyup, minik küpler halinde doğrayalım veya direk mutfak robotundan geçirelim. Yoğurma kabına ıslatmış olduğumuz bulguru, kıymanın tamamını ve doğranmış soğanları ekleyelim, üzerine de birazcık tuz atıp güzelce yoğuralım. Bu aşamada eğer evinizde hamur yoğurma makineniz var ise mutlaka onu kullanın derim, işinizi bayağı kolaylaştırıyor çünkü. Yoksa da mutfak robotunuzla 2 parça halinde aynı işi yapabilirsiniz, yada robotunuzun kapasitesi ne kadar ise o ölçüde parçalar halinde yoğurma işini çözebilirsiniz.
Yoğurma işlemi sırasında hamura azar azar su ilave edin, öyle çok olmasın sakın, su miktarını hamurun sertliğine göre ayarlayın ve unutmayın, bulgur bekledikçe de suyu çekip sertleşiyor.
Hamuru makinede veya elimizde hafiften sakız gibi olana kadar yoğurduktan sonra sarma işlemine geçelim. Önceden yıkadığımız ve tuzlu ise, bir süre suda beklettiğimiz yaprakların da sularını süzüp sıkalım ve bir tabağa alalım.
Televizyondan güzel bir kanal açarak karşısına geçip bütün bu malzemeler bitene kadar sarmamızı saralım, benim bu hamuru sarmam 2 saat sürdü çünkü! daha kolay olsun ve çabuk bitsin derseniz denemelik olarak bu malzemenin yarısını yaparak ilk sarmanızı yapmanızı tavsiye ederim, aksi halde sıkılabilirsiniz 🙂
Yukarıdaki fotoğrafta göreceğiniz üzere sarmaları sarıp tencereye yerleştirdikten sonra, bir miktar zeytinyağı ve birkaç parça tereyağı koyun üzerlerine ve ardından pişerken dağılmalarını önlemek amacı ile bir pasta tabağını (dikkat edin yüksek sıcaklığa dayanıklı bir tabak olmalı) tencerenin üzerine ters şekilde kapatın.
Su ısıtıcısında bir miktar suyu kaynatın ve önce birazını bir kaseye koyduğumuz salçanın üzerine ekleyerek salçaların ezilmesini sağlayalım, salçalı suyu ve geri kalan kaynamış suyu üzerine tabak kapattığımız sarmaların üstüne yavaşça dökelim, suyun miktarı fotoğrafta da göreceğiniz gibi sarmaların üstünü tamamen kapatacak ve yaklaşık 1 parmak kadar üzerine çıkacak.
Bu şekilde orta hararetli ateşte yapraklar yumuşayana kadar güzelce pişirelim.
**Pişerken Tencerenin kapağını tam kapatmayın, benimki gibi dolu olur ise kaynarken içinin salçalı suyu etrafa saçılabilir. Kapağı hafif aralı şekilde pişirmenizi tavsiye ederim.
Yaklaşık 40 dakika sonra pişme durumunu kontrol edin ve duruma göre ocağın altını kapatın veya pişirmeye devam edin.
***Bu sırada olaki tencereki suyu az kalmış ise kenarda su kaynatıp ilave edebilirsiniz. O konuda hiç tereddüt etmeyin.
**** Bir de yemeğin yağını koyarken şunu unutmayın, bulgur, pirinçten daha çok sever yağı, bol koyabilirsiniz çeker bulgur çünkü, ve yağlı olunca da daha bi lezzetliolur 😉
Malatya Usulü Bulgurlu Etli sarma piştikten sonra, sıcak sıcak servis edin, yanında da ayran veya yoğurt mutlaka olmalı. Bizim akşamki sarma maceramızda, Ceren ayran içmediğinden, ona da kendi yaptığım turşulardan çıkardım, bolca turşu yedi kuzum 🙂 e bizde yedik tabikii…
Yapacak olanlara şimdiden kolay gelsin…
Afiyet Bal olsun…