Bizim evin bayram yemeğidir kuzu etli nohut yahni. Gelenek haline gelmiştir, annem her bayram ilk gün mutlaka pişirir, bu sebepten nohut yahninin bizde ayrı bir yeri vardır.
Bakliyatı ise zaten sık tüketmek gerekir, biz küçükken annem, nohutu haşladıktan sonra üzerine hafifçe tuz serper o hali ile verirdi bize, bayılırdım, leblebi niyetine yerdik çok lezzetli olurdu. Ben de şimdi nohut pişirince kızıma bu şekilde veriyorum o da seviyor haşlanmış nohut yemeyi. Aklınızda bulunsun, yemek yapmak için önceden nohut haşlamışsanız evdeki bebelere bir kase ayırın 😉
Yemek yaparken, malzemeler et ve bakliyat olunca genelde düdüklü tencerede pişiririm. Bugün de nohutları önceden ıslatmadığım için, (aslında genel olarak nohut ve fasulyeyi ıslatamam çünkü pişirmeye zaten son dakika karar vermişimdir) tüm malzemeleri bir araya getirip düdüklüye koyup pişirdim, gayet güzel piştiler. Etler de nohutlarda diri kalmadılar. Eğer iyi pişiren bir düdüklü tencereniz var ise, siz de bakliyat pişirmeyi ertelemeyin, ıslatmaya vaktiniz kalmamış olsa bile atın düdüklüye gitsin 🙂
Bu arada, nohut yahni için kemikli kuzu eti kullanmalısınız, kuşbaşı aynı lezzeti vermiyor, kuzu gerdan olur, incik olur yada kasabınızda o sırada ne varsa, ama illaki kemikli et olmalı…
Kuzu Etli Nohut Yahni için Gerekli Malzemeler;
750 gr. kemikli kuzu eti (daha az veya daha fazla da olabilir)
2 su bardağı nohut
2 orta boy kuru soğan
tuz
domates ve biber salçası
1 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı zeytinyağı
kaynar su
Nohutları ve etleri yıkayalım (her ne kadar kasap amcamız et yıkanmaz dese bile ben yıkamadan yapamıyorum).
Soğanları, halka halka doğrayıp yağ ile birlikte tencereye alalım ve hafifçe kavuralım(genel olarak yemeklere tereyağı ve zeytinyağını yarı yarıya kullanıyorum). Soğanlar kavrulduktan sonra onları bir kaseye alalım.
Tencereye etleri koyup mühürleyelim, ardından etleri de bir tabağa çıkarıp kenara alalım.
Kavurmuş olduğumuz soğanın 3te birini tencereye alalım, üzerine domates ve biber salçasını ekleyelim. Bu aşamada 1,5 yemek kaşığı salça yeterli olacaktır ama siz rengine ve kendi isteğinize göre her birinden 1er yemek kaşığı kadar kullanabilir veya miktarı azaltabilirsiniz.
Tencereye nohutları da ekleyip salça ile birlikte iyice karıştıralım, ardından mühürleyip kenara almış olduğumuz etleri de tencereye koyalım, tekrar bir kez kaşık ile tüm malzemeyi alt üst ettikten sonra, ısıtıcıda suyu kaynatıp tenceredeki yemeğin üzerine dökelim. Su miktarı tüm yemeği kaplayıp yaklaşık 1 parmak kadar üstüne çıkacak kadar olmalı.
Bu aşamada düdüklü tencerenin kapağını kapatıp, en son aşamasına geldikten sonra benim kullandığım tencere 15 dakika da pişiriyor, 15 dakika sonra yemeğin altını kapatıyorum. Sizin tencerenizin kemikli et veya ıslatılmamış nohut için yaklaşık süresini biliyorsanız o kadar süze pişirin ve altını kapatın.
Düdüklü tencerenin havası tamamen bitip kapağını açtıktan sonra kuzu etli nohut yahni için son aşamaya geliyoruz. Kenara ayırmış olduğumuz kavrulmuş soğanın kalan 3te ikisini de tencereye alarak ocağın altını tekrar açalım ve soğanları karıştırdıktan sonra yaklaşık 5-10 dakika kadar yemeği kaynatalım.
Not: Kavrulmuş halka soğanların çoğunluğunu yemek piştikten sonra son 5-10 dakikalık kısmında katmayı unutmayalım, nohut yahninin en önemli püf noktasıdır bu. En baştan koyup et ve nohutla pişirecek olursak, tüm soğan erir ve yemeğin içinde kaybolur. Bu şekilde son aşamada eklediğimiz soğanlar hem hemeğin daha güzel kokulu olmasını, hem de soğanların kaybolmadan yemekteki rolünü güzelce yapmasını sağlıyor.
Eveeet, annemin klasik kuzu etli nohut yahni’sini bu kez ben pişirdim, umarım onunki kadar güzel olmuştur.
Afiyet Olsun…
2 yorum “Kuzu Etli Nohut Yahni”
Kayseride olmazsa olmazımızdır. O yenmezse Bayram olmaz sanki, Bayramda Yahni yapan eller dert görmesin 😉
Çok güzel bi gelenek değil mi, kayserili olmasak da bizde de aynen öyledir 🙂