Bizim eve hazır yoğurt almayalı çook çok uzun zaman oldu, öyle ki hazır yoğudun tadını unuttuk diyebilirim 🙂 Kolay ev yapımı yoğurt denilince aklınıza yoğurt makinesi gelmesin 🙂 en kolay yöntem makine ile yapmak olabilir, ama makine yok ise veya bizim gibi yoğurt makinesinin kapasitesi yeterli gelmiyorsa, o zaman yoğurdu en kolay nasıl yaparız paylaşmak istedim.
Aslında benim yoğurt yapma maceram bundan seneler önce, eve yoğurt makinesi almakla başladı. Oldukça pratik tabiki makine ile yoğurt yapmak, lakin kapasitesi oldukça az! Her seferinde sadece 1 lt süt ile yoğurt yapabiliyordum ki bu miktar da yetmiyor, hemencecik bitiveriyordu yoğurt. Sonra ben de annelerimizin usulü ile tencereyi örtülere sarıp sarmalayıp mayalamaya başladım, bu durum da pek uzun sürmedi neyseki 🙂 İşin kolay yolunu buldum 🙂 uzun zamandır da bu şekilde yapıyorum fakat nedense şimdiye kadar blog da paylaşmak aklıma gelmedi! İnsan her zaman yaptığı artık rutin hale gelmiş şeyleri bazen böyle es geçebiliyor…
Bu yöntemi şehir dışından ziyaretimize gelen sevgili kuzenim öğretti, benim harıl harıl süt mayalama işine giriştiğimi görünce; “fırının içine koy, sarıp sarmalamana gerek yok, fırını ısıtmana da gerek yok” dediğinde, önce biraz tereddüt ettim ama mantıklı geldi, o gün uyguladım dediği şekilde ve o günden beri de başka türlü bi yol denemedim 🙂 Hem pratik, hem de bol bol yoğurt yapabiliyorum artık.
Ev yapımı yoğurt yaptığınız zaman, hazır yoğurt gibi katı olmasını beklemeyin, daha yumuşak ve daha az yoğun bir yoğurt elde ediyorsunuz, lakin tadı süper oluyor ve bu ev yoğurdunun tadına alıştıktan sonra da bir daha hazır yoğurt yemiyorsunuz.
Kolay Ev Yapımı Yoğurt için Gerekli Malzemeler;
1 lt süt
1 yemek kaşığı organik yoğurt
Yoğurt yapmak için kullanacağımız sütün günlük süt olması gerekli, uzun ömürlü kutu sütlerni kullanmayın. Bulabiliyorsanız eğer güvendiğiniz bir yerden açık süt alın ve evde kaynatın derim. Ama eğer öyle bir şansınız yok ise ozaman günlük süt kullanın.
Yoğurt mayalamak için en ideal kaplar cam kavanozlar ve ebat olarak da 1lt.lik cam kavanozları tercih edin.
Kolay ev yapımı yoğurt için sütü tencereye koyun ve bir güzel kaynatın. Açık aldığınız sütü en az 15 dakika kadar kaynattıktan sonra ocağın altını kapatın. Sütü mayalamak için birazcık ısısının düşmesini beklemeniz gerek.
Sütün yeterli sıcaklıkta olup olmadığını anlamak için, serçe parmağımızı sütün içerisine hafifçe batırıp bir kaç saniye bekletebiliyor olmamız gerek, hafiften parmağımızı yakar gibi olmalı… yani, parmağımız sütün içinde iken sıcaktan dolayı çekmek zorunda kalacak kadar sıcak olmalı, parmağımız rahat rahat sütte kalabiliyor ise fazla ılınmış demektir.
Bilmem anlatabildimmi? Sütün, ılık ile sıcak arasında olması gerek yani. Fazla ılık sütten yoğurt mayalayacak olursanız, o bile tutar ama sonucu biraz pütürlü ve üzeri sulu bir hal alır.
Parmak testi yaptığımız sütümüzü 1lt.lik cam kavanoza dökelim, içerisine 1 yemek kaşığı yoğurt ekleyip, kaşık ile karıştıralım. Maya olarak kullanacağınız yoğurdun organik olmasına özen gösterin. Yok eğer organik yoğurt bulma şansınız yok ise, ozaman sütaşın yoğurdunu kullanmabilirsiniz.
Kavanozun kapağını kapatmayın, ağzı açık halde ısınmamış, soğuk fırının içerisine koyuyoruz kavanozumuzu. İşte bu en önemli aşama, kavanozunun kapağını kesinlikle kapatmıyoruz, kapatırsanız buhar yapar ve sulandırır. Ayrıca fırını hiç ama hiç ısıtmıyoruz, soğuk fırının içerisine koyuyoruz sadece. Ardından fırının kapağını kapatıyoruz ve en az 6 saat kadar yoğurdumuzun mayalanması için fırında bekletiyoruz. Yazın 6 saat yeterli oluyor fazla kalınca biraz ekşiyebiliyor yoğurt ama kışın 8-10 saat kalınca daha güzel mayalanıyor. mayalanma süresini mevsim koşullarına ve mutfağınızın sıcaklığına göre değiştirebilirsiniz.
Mayalanan yoğurt kavanozunu fırından çıkardıktan sonra buzdolabına alıyoruz ve buzdolabında da yaklaşık 6 saat beklettikten sonra afiyetle yiyoruz. Kolay ev yapımı yoğurt işte bu kadar kolay ve zahmetsiz. Bundan sonra hazır yoğurt tüketmiyoruz 🙂
Afiyet Olsun.
6 yorum “Kolay Ev Yapımı Yoğurt”
Selam. Herkesin eli aynı ısı derecesini farklı algılar. Eğer imkanınız varsa siz o ısıyı derece olarak verin. Ben de uzun zamandır ev yoğurdu yapıyorum. Fakat dediğiniz gibi üstü hep sulu oluyor. Ve bir de maya miktarı. 1 kaşık ama bunun da bir ölçüsü olmalı değil mi? Sevgi ve saygılarımla efendim.
Derece olarak yaklaşık 40 derece civarı diyebilirim. Fazla sıcak olursa yoğurt hem daha ekşimsi hem de biraz kesik kesik bir yapıda olabilir. Maya olarak kullanacağınız yoğurdun miktarı için yemek kaşığı yerine, gram olarak derseniz; 1 lt süt için yaklaşık 20gr. yoğurt eklediğimiz söyleyebilirim. Kolay gelsin.
Ben de havlu kagit pecete vb koyuyorum simdilik. Cunku kagit pecete ve havlu kagitta kimyasallar var yogurdu etkilesin istemem. Bu yuzden ham dogal bez alicam kenarlarini dikip onu koyucam insaallah. Bu arada ben 500 gr lik 300 gr lik veya 250 gr lik kavanozlara da koyuyorum sutu hepsi mayalaniyor. Cocuklarin okulda veya isyerinde tek seferlik yemesi icin ideal oluyor. Bir de ben mayayi sut tencerede iken ekliyorum karistiriyorum sonra hemen kuru kavanozlara koyuyorum. Kavanozdayken degil.. bir problem olmuyor. Gayet guzel oluyor..
Öneri ve güzel yorumunuz için çok teşekkürler, Sevgiyle kalın 🙂
Merhaba tariflerinizi takip ediyorum 🙂 emeğinize sağlık Buarada yoğurt mayalama konusunda bende sizinle birşey paylaşmak istedim yoğurdu mayaladıktan sonra kapağını kapatmak için beklemenize gerek yok bir parça havlu kağıdı ikiye katlayıp kavanozun ağıza koyun ve kapağını kapatın yoğurdunuzda sulanma olmayacaktır
Çok teşekkür ederim Ebru hanım 🙂 Havlu kağıt öneriniz için de ayrıca teşekkürler, gerçekten güzel bir yöntemmiş, uygulayacağım 😉 Sizin de ellerinize sağlık, bilgiler paylaştıkça çoğalıyor. Sevgiler.