Sanırım en hızla yeşiştirdiğim tarifim bu Klasik Aşure olacak! dün aşkam (Cerenin tabiri ile:)) yaptım, bir de öyle çok fazla yapmadım açıkcası, bugüne sadece 2 kase kaldı. Yaptığım ölçü aslında bizim için kararında oldu. Aklımdayken unutmadan ölçüleri yazayım, ölçüleri ortalama veriyorum çünkü aşurede bazı şeyler biraz göz kararı biraz da damak zevkine bağlı. Biz, mesela çok tatlı sevmediğimiz için şeker oranını az yaptım, ha yani öyle tatsız değil, lakin çook da tatlı değil, siz pişerken bi tadına bakıverin, duruma göre ekleme yapın derim. Haa bir de unutmadan, bizim evdekiler aşurenin içinde meyve sevmediklerinden yumuşak şeyler katmadım içine, ama siz, kuru kayısı, kuru incir, üzüm gibi istediğinz çeşit meyveyi dilimleyerek aşureyi ocaktan almadan 5 dakika önce meyveleri ekleyip, bir taşım da onlarla kaynattıktan sonra altını kapatabilirsiniz. Gelelim Klasik Aşure’nin tarifine, yılın bu ayında zamanı geçmeden bi kaynatıp bir kaç komşu dağıtmak iyidir. Sıra sizde, ben sıramı savdım… 🙂
Klasik Aşure için Gerekli Malzemeler;
1,5 su bardağı aşurelik buğday (dövme ortalama 350 gr)** 250 ml.lik su bardağı kullandım** çiğ ve kuru haldeki miktar
1 su bardağına yakın nohut (ortalama 150 gr kadar) **çiğ ve kuru hali
bunları haşlamak için ortalama 2 lt su
1 su bardağına yakın kuru fasulye (fasulye ayrıca haşlanacak) **çiğ ve kuru hali
2 su bardağı toz şeker
1 çubuk tarçın
bir tutam tuz
haşlanan malzemeyi pişirirken üzerini 1-2 parmak geçecek kadar ilave etmek için ayrıca su (sıcak su olursa daha iyi)
İçine ilave etmek için tercihe bağlı;
kayısı kurusu
kuru incir
kuru üzüm
Üzerini süslemek için;
Bir miktar iri çekilmiş fındık ve ceviz içi
bir miktar antep fıstığı
toz tarçın
Malzemelerin hepsinin ölçüsünü kuru olarak verdim ona göre 🙂
Ben fasulye, nohut ve aşurelik buğdayı önceden ıslatmadım, dün aklıma geldi öyle birden yapmaya karar verdim çünkü. Siz planlı yapacak olursanız bir gece önceden bakliyatı ıslatın tabiki.
Kuru fasulyenin pişme süresi nohuta oranla daha kısa sürdüğü için fasulyeyi ayrıca haşladım. (Benim düdüklüde ıslatılmamış kuru fasulye için pişme süresi, 3. dereceye çıktıktan sonra 10 dakika olacak şekilde kaynatıp, altını kapatıyorum)
Aşurelik buğday ve nohutu ise birlikte yıkadıktan sonra, yaklaşık 2 lt kadar su ilave edip (yine ıslatılmamış haldeyken) Düdüklüde bu kez 3. dereceye çıktıktan sonra 15 dakika pişirip ocaktan alıyorum. Sizin düdüklünüzün pişirme sürelerine göre zamanı ayarlayınız.
Haşlanan bakliyatları daha geniş bir tencereye alıp üzerine 2 su bardağı (250 ml.lik su bardağı ile ölçtüm) toz şeker
1 çubuk tarçını bölebilirseniz bölünmüş olarak
Üzerini yaklaşık 2 veya 3 parmak geçecek kadar da sıcak su ilave edip (bu aşamada su miktarını göz kararı yapıyorum!) yaklaşık 45 dakika veya 1 saat kadar kaynamaya bırakın(ara sıra kıvamına ve tadına bakın, eğer istediğiniz kıvama gelirse daha erken de ocaktan indirebilirsiniz, benimki 1 saat kadar yavaş yavaş kaynadı, bayaa bi özlü ve güzel oldu).
doğradığınız meyveleri, aşureyi ocaktan indirmeden yaklaşık 5 dakika kadar önce ilave ederseniz daha iyi olur.
İyice kıvam alan aşureyi ocaktan indirdikten sonra, önce içindeki çubuk tarçınları çıkarın ardından, servis kaselerine paylaştırıp, üzerine, cevzi içi, fındık, fıstık ilave edin.
İsteğe göre bir miktar da toz tarçın serpin.
Klasik Aşure yapınca hem de böyle aşure ayında, konu komşuya da birer kase vermeyi unutmayın 🙂 Allah kabul etsin, şimdiden afiyetler olsun…
4 yorum “Klasik Aşure”
Ellerine sağlık Ahucum nefis görünüyor ama dağıtımda bir eksiklik var benim aşurem gelmedi…
Leylacım yolladım ama yolda kargocular yemiş sanırım 😀 Öpüyorum seni*)
Tam zamanında aradığım ve ihtiyacım olan bir tarif teşekkürler…
Teşekkürler, kolaylıklar diliyorum 🙂