2016’nın ilk yazısı klasik bir tarif olsun istedim ve poğaça denilince herkesin ilk aklına gelen mis gibi yumuşacık klasik anne poğaçası ile yeni yıla başladık. Poğaçaya en çok yakışan klasik şekil ve yaş maya ile yapılan poğaça ayrı bir güzel oluyor. Kuru toz mayayı saklamak ve evde her daim elimizn altında bulundurmak yaş mayaya göre daha kolay tabiki, hemen tarihi geçme derdi yok, buzdolabında saklama derdi yok, kabartma tozları ile birlikte bir kaç ay boyunca bir kutuda bizi bekleyebilirler. Lakin yaş mayanın tarihi daha kısıtlı ve evde sürekli bulunma ihtimali daha az olsa da, daha çok kabaran daha yumuşak ve puf puf poğaçalar yapmak açısından, mümkün olduğunca yaş maya kullanmaya çalışın derim 🙂
Bu ölçülerden tam da 1 tepsi poğaça çıkıyor, yumurtanın sarısını üzerine beyazını ise içine koyuyoruz ve yumurta beyazını eklediğimiz için klasik un ölçümüze de 2 yemek kaşığı kadar daha un ilave ediyoruz. Yumurta eklemeyenler için sadece 3 bardak un yeterli olacaktır.
Klasik Anne Poğaçası için Gerekli Malzemeler,
HAMURU İÇİN,
3 su bardağı, + 2 yemek kaşığı un (silme yemek kaşığı olacak, tepeleme olmayacak)
1 su bardağı ılık süt
1/2 su bardağı zeytinyağı
1 yumurtanın beyazı
4 yemek kaşığı toz şeker
2 çay kaşığı tuz
1/2 paket yaş maya (42 gr.lik paketin yarısı)
İÇ MALZEMESİ İÇİN,
100 gr. peynir (tam yağlı beyaz peynir veya köy peyniri)
100 gr. kaşar (**Not: kaşar peyniri pişerken poğaçaların dışına akabiliyor, ama lezzet açısından çok güzel olduğu için ben genelde kullanıyorum)
yarım demet maydanoz
ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN,
1 yumurta sarısı
1 çay kaşığı zeytinyağı
bir miktar çörekotu
Klasik anne poğaçası yapmaya başlarken önce ılık sütün içerisinde bir kaşık toz şeker ile birlikte yaş mayayı ufalayarak ekliyoruz ve bir kaşık ile karıştırarak mayanın erimesini sağlıyoruz. Kuru malzemeleri, un, tuz ve şekeri bir karıştırma kabına koyduktan sonra üzerine maya ile karıştırdığımız sütü ve zeytinyağını ekleyip yoğuruyoruz.
Yoğurduğumuz poğaça hamurunu, mayalanması için ılık bir ortama alıp üzerini streç film ile veya kapak ile kapatıyoruz ve yaklaşık 1 saat kadar hamur mayalanıp 2 katına çıkana kadar dinlendirelim. Poğaça hamurumuz mayalandıktan sonra hamurdan avuç içimizi dolduracak büyüklükte parçalar kopararak elimizle açalım ve arasına peynirli harçtan koyup yarım ay şeklinde kapatalım. Kenarlarından bastıralım ki pişerken açılmasınlar. Poğaçaları yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsimize dizelim.
Üzerine süreceğimiz yumurta sarısını çok az bir miktar zeytinyağı ile (yani yaklaşık 1 çay kaşığı kadar) hafifçe çırptıktan sonra bir fırça ile tüm poğaçaların üzerine sürelim. Son olarak da çörekotu serpelim ve ısınmamış fırının içerisine poğaça tepsisini mayalanması için koyalım. Klasik anne poğaçamızı yaklaşık 30 dakika kadar fırının içinde mayalanması için beklettikten sonra, fırını 190 dereceye ayarlayarak çalıştıralım.
Klasik anne poğaçası yaklaşık 20 dakika veya üzerleri nar gibi kızarana kadar piştikten sonra fırından çıkaralım ve ister sıcak sıcak, isterseniz de biraz soğuduktansonra afiyetle yiyelim.
Kolay gelsin…
6 yorum “Klasik Anne Poğaçası”
Çok güzel bir tarif, normalde mayalı poğaçayı çok beceremem ama bu tarifle çok güzel oldu teşekkürler..
Çok sevindim, evet kolay ve güzel oluyor bu tarif, bir de yumurtasız olunca hiç koku da olmuyor. ellerine sağlık 🙂
Aslında kahvaltıya düşünmüştüm ama canım çekti görünce aksam yemegi gobi oldu 🙂
Ellerinize sağlık ozaman, afiyetler olsun 🙂
Fotograflar cok ihtah açici, canim cekti. Emeginize saglik 🙂 yarin misafirlerim gelicek onlara yapmayi dusunuyorum.
Teşekkürler Esra hanım, kolay gelsin size de… Sevgiler.