Reçellerde genellikle hafif ekşi, yani mayhoş tatları seviyorum. Bunların başında da tabiki kızılcık ve vişne reçelleri geliyor. Ayrıca her ikisini de çekirdekli olarak seviyorum. İçerisinde çekirdek olunca şeker meyvenin içine çok fazla işlemediği için meyve tadını daha fazla almak mümkün oluyor. Bu seneki kızılcıkları pazarda minicik minicik görünce, tam da vakti gelmemiş olsa da dayanamayıp aldım ve 1 kg dan azıcık da olsa yaptım. Bizim gibi mayhoş reçel seviyorsanız, bu az şekerli Kızılcık Reçeli Tarifi tam size göre diyebilirim. Yok eğer daha tatlı olsun isterseniz de aslında şeker oranını klasik reçel tarifinde olduğu gibi 1e 1 oranda uygulayabilirsiniz.
Bu sene aldığım kızılcıklar pek de olgun olmadıklarından ve bende hiçbirinin çekirdeğini çıkarmadığımdan, üzerine şeker dökünce sulanmadı ve pişirirken de çok az 1/2 çay bardağı kadar su eklediğimden suyu daha duru oldu bu kez. İlk başta tencereye koyarken hiç suyu olmadığından az bişe su eklemek iyi oldu tabi, ama dilerseniz bunun yerine, kızılcıkların üzerine şekeri dökmeden önce bir miktar kızılcığın (tabi eğer kolay çıkarabiliyorsanız) çekirdeğini çıkarıp, şekeri öyle ilave edin. Böylece şekerle birleşince çekirdeksiz olan meyveler sulanacaktır. Yinede çok kuru olduğunda su ilavesi yapılabilir.
Ayrıca ocağa koyduktan sonra, benim gibi unutmayın! kaynayınca taşmış ve tüm ocak reçel suyu ile kaplanmıştı… Temizlemek için baya bayaa uğraştım sonrasında! Diğer reçel tariflerine göz atmak isterseniz;
Az Şekerli Çilek Reçeli için; Buraya,
Kayısı Reçeli için; Buraya
Çilek Marmelatı için; Buraya tıklayabilirsiniz.

Kızılcık Reçeli Tarifi için Gerekli Malzemeler;
- 1 kg kızılcık
- 700 gr toz şeker (tatlı sevenler şekeri 1 kg olarak uygulayabilir)
- 1/2 çay bardağı içme suyu (şekerle bekledikten sonra sulanmadı ise eklenebilir)
- 2-3 damla limon suyu

Yapılışı;
- Kızılcıkları yıkayın, varsa saplarını ayıklayın,
- İsteğe bağlı olarak az bir kısmının çekirdeklerini çıkarın (ben çıkarmadan yaptım)
- Üzerine şekeri ilave edin,
- 2-3 saat kadar beklettikten sonra,
- Hiç sulanmıyorsa 1/2 çay bardağı içme suyu ilave ederek orta hararetli ocakta pişirmeye başlayın,
- Kaynadıktan sonra üzerinde oluşan köpükleri bir kaşık veya kevgir ile alın,
- Reçelin suyu kıvam almaya başladığında limon suyunu ilave edin ve 10 dakika daha kaynatın,
- Reçel kıvamını alınca yaklaşık 40 dakikada falan oldu benimki (siz kaşığa reçelin suyundan alıp akışkanlığını kontro ederek olup olmadığını anlayabilirsiniz)
- Ocaktan alınca sıcakken, temiz kavanozlara koyup kapağını kapatın ve ışık almayan serin yerde muhafaza edin.

Afiyet Olsun…