Çok faydalı olan kırmızı pancarı ne kadar tüketiyoruz? Biz bu seneye kadar pek tüketmezdik, taa ki kızım kreşe başlayıp hastalıktan kırılana kadar! Böyle zamanlarda özellikle, nar, kırmızı pancar ve pekmezi bolca tüketiyoruz. Hastalık geçince de unutuveriyoruz! Hastayken kırmızı pancarı haşladıktan sonra küçük küçük keserek sarımsaklı yoğurt ile bolca yemiştik. Şimdi de kırmızı pancar turşusu yaptım, hazır bir kenarda bulunsun, yemeklerin yanında mümkün olduğunca tüketelim diye. Hem kan yapıcı hem de antioksidan özelliği var. Biraz araştırınca kırmızı pancarın A, B, C, P vitaminleri içerdiğini, mineraller açısından çok zengin ve fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko, kalsiyum deposu olduğunu göreceksiniz. Eee bu kadar faydalı olduğunu bildikten sonra şimdi hazırlanıp, ufaktan markete doğru yol almaya başladınız sanırım 😉
***Önemli bir not olarak da şunu öncelikle belirtmem gerek sanırım; kırmızı pancarın 15 dakikadan daha uzun süre kaynatılmaması gerekiyor. Aksi takdirde içerisindeki antioksidanlar azalıyormuş. Benden söylemesi…
Kırmızı Pancar turşusunun rengi öyle güzel oldu ki, fotoğraflar o güzel kırmızıyı aktarmakta yetersiz kaldılar.
Kırmızı Pancar Turşusu için Gerekli Malzemeler;
1 kg kırmızı pancar
1 çay bardağı üzüm sirkesi
2 yemek kaşığı kaya tuzu veya iri deniz tuzu (salamura tuzu olmalı, ince tuz olmamalı)
3-4 diş sarımsak
pancarları haşlamak için kaynar su
Kırmızı pancarları yıkadıktan sonra soyuyoruz ve küp küp kesiyoruz. Ben biraz küçük küpler halinde kestim, yerken tek lokmalık olsunlar diye.
Küpler halinde doğradığımız pancarları bir tencereye koyalım ve üzerlerini örtecek kadar kaynar su ilave edip ocağı yakalım. Yaklaşık olarak 6-7 dakika kadar kaynadıktan sonra, bir kevgir ile pancarları sudan çıkarıp bir kenarda soğumaya bırakalım. Pancarın suyunu dökmüyoruz, onu da turşuyu yaparken kullanacağız çünkü.
Kırmızı pancar turşusu için sirkeyi, tuzu ve haşladığımız pancarların suyunun yaklaşık olarak yarısını bir kabın içine alıp, tuz eriyene kadar karıştıralım.
1 litrelik bir kavanoza haşlanmış olan pancarları koyalım, pancarları koyarken aralara da ikiye böldüğümüz sarımsakları ekleyelim ve üzerine hazırladığımız turşu suyunu dökelim. Eğer karıştırmış olduğumuz sirkeli su yeterli gelmez ise, kenara ayırdığımız pancarın haşlama suyundan ilave edelim.
Kavanozun kapağını kapatıp buzdolabında veya soğuk bir ortamda saklayabiliriz. Kırmızı pancar turşusu yaklaşık 4-5 gün sonra tam kıvamında yenmeye hazır olacaktır. Sabredemezseniz daha erken de yemeye başlayabilirsiniz tabiki, ama tam olarak lezzetlenmesi ve turşu kıvamını alması için bu süre en az 4 gün.
Kırmızı pancar turşusu birkaç gün sonra artık servise hazır… 😉
Afiyet olsun.