Haşhaşlı Ekmek

Haşhaşlı Ekmek

Paylaş

Yaşasın hafta sonu, yaşasın keyifli ve uzuun kahvaltılar. Çocukluğumdan beri kahvaltıda en sevdiğim şeydir, fırından yeni çıkmış sıcakcık poğaça, börek, yada ekmekleri kızartıp üzerlerine tereyağı sürmek. Evi kokusu ile saracak, kahvaltının tüm havasını değiştirecek birşeyler olmalı sofrada. Ben bugün kahvaltıya haşhaşlı ekmek yaptım, aslında yapmaya başlarken asıl amacım tahinli ve haşhaşlı ekmek yapmaktı fakat, nasıl olduysa tahin tamamen aklımdan çıkmış! Tam ekmeği fırına koyacağım sırada aklıma geldi ve tabiki iş işten geçmişti… Bu seferlik sadece haşhaşlı ekmek oldu, bir daha ki sefere unutmazsam eğer tahinlisini de yapıp sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hashasli Ekmek

Haşhaşlı Ekmek için Gerekli Malzemeler,

Hamuru için,

3 su bardağı un
2 yemek kaşığı şeker
2 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
½ paket yaş maya
1 su bardağı ılık süt

Üzerine sürmek için,

30 gr. haşhaş
60 ml. zeytinyağı

Hashasli Ekmek

Maya, süt ve 1 kaşık şeker haricindeki tüm malzemeyi ekmek makinenizin kabına koyun, başka bir kapta şeker ve yaş mayayı ılık sütün içinde erittikten sonra, diğer malzemelerin üzerine döküp, ekmek makinenizin hamur programını çalıştırın. Yaklaşık 1.5 saat sonra mayalanmış hamurunuzu makineden alın. Hamurun tamamını, un serpilmiş bir yüzeyde merdane yardımı ile açın. Zeytinyağını açtığınız hamurun tüm yüzeyine yayın, ardından haşhaşları her tarafına eşit olacak şekilde serpin.

Hashasli Ekmek

 

Hamuru bir ucundan başlayarak rulo yapın. Ruloyu pizza kesici ile yada keskin bir bıçak ile ortadan ikiye kesin.

Hashasli Ekmek
Iki parça haline getirdiğiniz haşhaşlı ekmek hamurunu, iç kısımlar dışarıda kalacak şekilde büklüm yapın ve simit şeklini vererek fırın tepsisine koyun. Ben üzerine biraz da keten tohumu serptim. Siz ketentohumu veya çörekotu ekleyebilirsiniz.

Hashasli Ekmek

Haşhaşlı ekmek hamurunu fırının içine koyup kapağını kapatın, fakat ısıtmayın. Yaklaşık 40 dakika kadar bu şekilde mayalanması için bekletin. 40 dakikanın sonunda, fırını 190 dereceye ayarlayarak ekmeğiniz iyice kızarana kadar yaklaşık 30 dakika kadar pişirin.

hashasli ekmek

Üzeri nar gibi kızaran haşhaşlı ekmek fırından çıktıktan sonra ister sıcak ister ılık halde sofrada yerini alabilir. Dilimleyerek servis edeceğiniz haşhaşlı ekmek poğaça niyetine bile yenebilir durumda 🙂

Kahvaltılarınız sıcacık ve keyif dolu olsun…


Paylaş

Bir yorum ekleyin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

2 yorum “Haşhaşlı Ekmek”