2016 yaklaşırken zencefilli kurabiyeler yaptım yine; kızım bu zencefilli kurabiyeleri çok seviyor, yanlız bu kez zencefilli kurabiyelerimi süslemedim, daha doğrusu süsleyemedim, vakit olmadı çünkü! Mini çam ağacımıza sade halleri ile astım onları, sizlere de en yalın hali ile iletmek istedim, zencefilli kurabiyeleri. Bu yıl kurabiyemin tarifinde ufak tefek değişiklikler de yaptım, sanırım daha da güzel oldular 😉
İçerisinde pekmezi, balı olan, zencefil ve tarçın oranını ise ister aynen uygulayacağınız, isterseniz zevkinize göre artırıp azaltabileceğiniz bu kışın en güzel kurabiyelerini yapmak için hazırsanız, haydi bakalım dooğru mutfağa 🙂 Bütün püf noktaları ile detaylıca aktarmaya çalıştım…
2016 Yaklaşırken Zencefilli Kurabiyeler için yenilenmiş Tarif;
1 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı pekmez (evde hangi pekmeziniz varsa onu kullanabilirsiniz, üzüm, dut veya harnup pekmezlerinin hepsi de olabilir)
3 yemek kaşığı bal
5 yemek kaşığı su
3 yemek kaşığı tarçın (SİLME olacak, tepeleme değil kesinlikle)
1,5 yemek kaşığı toz zencefil (silme olacak)
250 gr tereyağı (iri parçalar halinde doğranmış)
1 çay kaşığı karbonat
4,5 su bardağı un (öncelikle 4 su bardağını kullanın 1/2 bardak unu ise duruma göre azar azar ekleyin veya hamurun kıvamına göre eklemeyin)
Öncelikle, bal, pekmez, su, toz şeker, tarçın ve toz zencefili bir tencereye alın ve orta hararetli ocakta karıştırarak kaynatın, ocağın altını kapattıktan sonra içine tereyağını da ekleyin ve karıştırarak eritin. Tereyağı eridikten sonra karışımın içine karbonatı da ekleyip karıştırın.
Karışımın biraz ılınması için bekledikten, sonra genişce bir karıştırma kabının içerisine dökün ve ardından üzerine unu ekleyip iyice yoğurun. Yukarıda da belirttiğim gibi öncelikle sadece 4 bardak un dökün ve iyice yoğurun. Bu aşamada hamur cıvık olur ise kalan yarım bardak unu da ekleyin. İyice yoğurduğunuz hamuru yuvarlak topak haline getirin ve üzerine hafifçe bastırın. Dinlenmesi için hamuru streç filme sarın ve yaklaşık yarım saat buzdolabında bekletin.
Yarım saatten daha uzun süre bekletirseniz, hamurunuz fazla sert olabilir.
**Eğer böyle bi durum olursa da endişelenmeyin, oda sıcaklığında bekleyince hamurunuz tekrar yumuşayacaktır 🙂
Dinlenmiş olan zencefilli kurabiye hamurunu un serpilmiş bir yüzeyde merdane ile her tarafı eşit kalınlıkta olacak şekilde yaklaşık yarım santim kalınlığında açın ve kurabiye kesiciler ile kesip yağlı kağıt serilmiş olan fırın tepsisine dizin.
Kurabiyelerinizi tepsi ile tekrar buzdolabına koyun ve 10 dakika kadar bekletin. Bu sırada fırını 200 dereceye ısıtın. Buzdolabında dinlendirdiğiniz kurabiyeleri ısınmış olan fırına koyun ve yaklaşık 8-10 dakika kadar kadar pişirin. Kenarları hafifçe kızarmış olduğunda fazla bekletmeden hemen fırından çıkarın ve bir kenarda soğumaya bırakın.
Zencefilli kurabiyelerinizi çam ağacına asmak isterseniz, yani uçlarından delerek ip ile takacaksanız, bu aşamada biraz hızlı davranmanız gerekiyor.
***Kurabiyeler fırından çıktıklarında ilk birkaç dakika yumuşaklar fakat soğudukça sertleşiyorlar, bu sebepten, henüz sıcaklarken, ellerinizi de yakmamaya özen göstererek her bir kurabiyenin tepesine bir çubuk yardımı ile delikler açabilirsiniz.
Kurabiyeleri deldikten sonra iplerini de geçirerek, süslemek istediğiniz çam ağacınıza asabilir veya çocuklar için daha farklı şekillderde istediğiniz gibi ipler ile bağlayabilirsiniz.
Ben zencefilli kurabiyelerimi, minik ağacımıza asmak için getirdiğimde, kaşla göz arasında büyük kar tanesini kızımın yediğini farketmedim bile 🙂 Tabakta var olan büyük kar tanem ağaca çıkamadan yendi ve bitti yani…
2016 yaklaşırken Zencefilli Kurabiyeler ve süsleriniz artık hazır, hepinize yepyeni, sağlık dolu, tatlı bir yeni yıl diliyorum…
16 yorum “2016 Yaklaşırken Zencefilli Kurabiyeler”
Muhteşemm bir tarif oldu. Ellerinize sağlık bundan sonra sizdeyim 🙂
Çok sevindim,teşekkürler :)👍
Merhaba, öncelikle ellerinize sağlık 🙂 tarifinizi denemeden önce emin olmak istedim, belirttiğiniz su bardağı, yemek kaşığı gibi ölçüler klasik 200 ml’lik su bardakları mı yoksa Amerikan cup ölçüleri mi kullanıyorsunuz?
Merhabalar, 240 ml. lik su bardağı ölçüsü kullanıyorum, yani evet Amerikan cup ölçüsü ile 🙂 Kolay gelsin…
Ben tam bu olcude yaptim super oldu bebegim bile sevdi
Beğenmenize çok sevindim, ellerinize sağlık 🙂 Sevgiler…
Bu ölçülerde yaptım hafif zencefil acısı oldu.normal mi.
Zencefilin aroması yoğun ise olabilir, ama fazla acı olmaması gerek, bir de kaşıkla verdiğim ölçülerin hepsi “SİLME” olacak, o konuda belki kafa karışıklığı olmaması açısından bir güncelleme yapıp yazımda da belirteyim. Zencefil ve Tarçın miktarının size yoğun geleceğini düşünüyorsanız azaltabilirsiniz, benim tarif kitabımda yazan ölçü; zencefil için 3 yem. kaşığı idi, fakat bana fazla geldiği için o miktarı yarıya indirerek yapıyorum. Geri dönüş için teşekkürler, Sevgiler…
Merhaba, denediğim en güzel zencefilli kurabiye tarifi. Rengi, lezzeti harika oldu. Ancak tek sorun 200 derecede 10 dakika pişirince çok çok sert oldu. Bu konuda tavsiyeniz nedir? Daha düşük ısıda mesela 160 derecede 10 dk mı? Yoksa yine 200 derecede daha kısa süre pişirme mi? Ya da fırından çıkınca soğuma aşamasında bir püf noktası var ve ben burda mı bir yanlış yapıyorum? Önerinizi bekliyorum. Teşekürler.
Teşekkür ederim, Pişirme süresi ve ısı ayarı bazen fırından fırına değişebiliyor, sizinki fazla olduysa eğer 180 derecede yapabilirsiniz, veya 200 derecede 7-8 dakika pişirip hemen çıkarabilirsiniz. Sevgiler 🙂
işte bu.. 20 yıllık tarifi kaybetmiştim..hayal meyal hatırlarım annem balla pekmezi ısıtır içine katarak zencefilli kurabiye yapardı.çokgenç beyin kanamasından öldüğünden hiçbir tarifini alamadım..ama bu tarif çok çok benziyor..hemen deneyeceğim..çok teşeşşekkür ederim..
Yorumunuzu okurken, boğazım düğümlendi… Diğer taraftan, sizi mutlu ettiği için sevindim… Umarım yapınca, tadı da annenizin kurabiyesi gibi olur. Bu güzel yorum için çok teşekkür ederim, sonucu da bildirirseniz çok mutlu olurum.
Ayrica ben bu tip suslemelerde kurabiyeler tepsideyken firina girmeden kenarlarindan pipitle delio hazirliyirum …pratik oluyor 😉 paylaşmak istedim…herkese kolay gelsin 😉
Çok teşekkürler Tülin hanım, tabiki pişirmeden önce de delebilirsiniz fakat, kurabiyeler pişerken delik olan kısım biraz kapanabiliyor, bu sebepten ben delme işlemini, yukarıda da anlattığım gibi, kurabiyeler fırından yeni çıktığında, henüz sıcakken yapıyorum. Böylece kurabiyenin üzerindeki delik daha açık ve düzgün oluyor. Bir de bu yöntemi denemenizi öneririm 😉 Yeni öneri ve yorumlarınızı her zaman bekliyorum 🙂 Sevgiler…
Sevgili şefim 😉 minik bir soru ;
Bu cici kurabiyeleri alt-ust mü / yoksa alt -ust-fan seklinde mi pisirmeliyiz 😉 ?
Sevgiyle kalın ..slmlar 😉
Sevgili Tülin hanım, kurabiyeleri, klasik alt/üst şeklinde pişirebilirsiniz 🙂